Млад лекар се оплака от дискриминация в конкурс за асистенти в МУ заради онкозаболяване

Университетът отрича, но въпреки това ще направи проверка на процедурата

Млад лекар твърди, че е дискриминиран при кандидатстване за асистентско място в Медицинския университет в София, защото е онкоболен.

От университета отричат, но въпреки това е започнала проверка по случая и е възможно преразглеждане на изпитната му работа.

На 30 години д-р Радислав Наков вече е лекар с впечатляващи постижения в своята област, дори на международно ниво. Има десетки научни публикации, носител е на множество награди, част е от Управителния съвет на Европейското обединение по гастроентерология (UEG).

През юни тази година обаче му откриват клетъчен лимфом. В момента той се лекува и лечението му върви добре. Преминал е два курса химиотерапия и лъчелечение. Започнал е трети курс химиотерапия, остава му още един курс, след което - трансплантация на стволови клетки.

Въпреки заболяването си той се явява на конкурсен изпит за асистент към Катедрата по гастроентерология на МУ-София. След подаването на документите си за кандидатстване е бил неколкократно съветван “да си гледа здравето“. За това той съобщи в емоционален статус в профила си във Фейсбук.

По време на писмения изпит на 31 октомври са се явили четирима души, включително д-р Наков, за три асистентски места. Един от кандидатите обаче се е отказал и са останали трима кандидати за трите обявени места. До устен изпит обаче е допуснат само един кандидат, другите двама сред които е и д-р Наков не са допуснати. Д-р Наков има възражения към процедурата.

От Медицинския факултет на университета отричат обвиненията в дискриминация и твърдят, че единствената причина д-р Радислав Наков да не бъде избран за асистент е че не се е представил добре на изпита. В писмена позиция на ректора на Медицинския университет до БНТ се казва, че е поискано становище по случая от ръководителя на Катедрата и декана на факултета.

Деканът на Медицинския факултет в МУ-София проф. Иван Митов заяви пред Нова телевизия, че не може да коментира конкретния казус, защото не е част от Катедрата по гастроентерология. “Мога да ви кажа какво установих на този етап. В Катедрата по гастроентерология бяха обявени три асистентски конкурса. До тях са допуснати четирима кандидати, включително и д-р Наков. Изпитната комисия е оценила писмените работи и до устен изпит е допуснат само един от тях. Така на обявените три места комисията предлага само един от кандидатите да бъде назначен като асистент. Д-р Наков е допуснат до конкурса и не мога да си представя, че има дискриминация. Двама души са оценени под четири и половина. Третият се отказва още в началото на изпита. Такава оценка не е получил само той, но и другият колега. Изпитът се води от комисия и дискриминация от факултета е изключена. За проблема знаем от вторник. Д-р Наков не е подал никаква жалба или искане, за да може ние да реагираме”, каза проф. Митов. Той допълни, че писмените работи са налице в катедрата и могат да бъдат прегледани отново от комисия, каквато факултетното и университетско ръководство назначи. 

Д-р Наков е убеден, че е дискриминиран при оценяването на писмената му работа и ще обжалва резултата от конкурса.  

Споделяне

Още от България