Млад мъж не дочака трансплантация след забърканата от МЗ криза

Млад мъж не дочака трансплантация след забърканата от МЗ криза

Млад мъж почина без да дочака белодробна трансплантация, след като от миналата година приемът на българи в трансплатационна клиника във Виена беше преустановен.

29-годишният Адриан Петков е починал в събота в Правителствена болница.

Ръководството на здравното министерство се оправда на брифинг, че е преговаряло с почти цяла Европа, за да му помогне. Едва в сряда било уредено да постъпи в италианска болница, но болният не дочакал трансплантацията.
Фаталният изход не е неочакван, след като още от пролетта нуждаещите се от трансплантация и техни близки протестират пред МЗ заради неуредиците, довели до прекратяването на белодробните трансплантации за българи в Австрия.

Прекратяването на белодробните трансплантации на българи в Австрия е станало по вина на Министерството на здравеопазването, стана ясно през септември от обясненията на директора на Агенцията по трансплантациите д-р Марияна Симеонова, която напусна поста.

Според Симеонова прекратяването на договора с клиниката във Виена е било грешка и призна, че ако е знаела, че процедурата ще се проточи толкова дълго, още миналата година е щяла да пренебрегне искането на МЗ да търси оферти от други болници и да поднови договора с австрийската клиника, което е щяло да ѝ коства поста. “Съжалявам, че не го направих“, заяви при напускането си тя.

В събота от МЗ свикаха спешен брифинг, за да се оправдаят, че са направили всичко възможно.

”Една от основните причини е наличието на една нова декларация, към която всички страни се присъединяват за забрана на трафик на органи и трансплантационен туризъм, което кара повечето държави-членки да правят откази за български граждани да получават органи в техни трансплантационни центрове. Това означава, че България трябва задължително да реанимира нейната донорска програма, така че да може да стигнем минимум ниво от 10 донора на милион население, за да можем да получим възможността българите да имат достъп до такъв тип грижа, лечение и да имаме право да ползваме чужди трансплантационни центрове, при положение, че сме достоен член на семейството на ”Евротрансплант“,каза зам.-здравният министър Бойко Пенков.

По думите му състоянието на починалия Адриан Петков, е било тежко и не е позволявало извършването на трансплантация, но въпреки това е уредено приемането му в италианска клиника.

По данни на Агенцията по трансплантациите досега бял дроб е трансплантиран на 8 българи, а 16 души чакат за белодробна трансплантация. 1011 чакат за бъбречна трансплантация,43 - за черен дроб, а за сърце - 40.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?