Млад политически лидер еколог е готов да се опълчи на крайната десница в Холандия

Лидерът на партия "Зелени леви" Йесе Клавер

Макар и някои да виждат в него Джъстин Трюдо на холандската политика или млад Джон Ф. Кенеди, лидерът на партия "Зелени леви" Йесе Клавер се възприема, с наближаването на парламентарните избори на 15 март, преди всичко като антидот срещу ръста на ксенофобията в Холандия.

Клавер, благодарение на когото за няколко месеца партията му "Зелени леви" (еколози, 4 депутати в сегашния парламент) направи скок в социологическите проучвания, е единствено дете на майка холандо-индонезийка и баща мароканец, който ги е изоставил.

На 30 години той е най-младият партиен лидер в историята на страната и уверява, че знае какво е да израснеш в Холандия, когато си от чужд произход.

"За мен бе шок да ми кажат в "Туитър" да се връщам в страната си, да ми кажат "няма да гласувам за теб, защото си мароканец", заяви той в дебат в неделя. "Толкова хора се налага да търпят такъв тип коментари, а всъщност трябва да бъдем съдени на базата на нашето бъдеще, а не на базата на произхода ни."

Докато депутатът противник на исляма Герт Вилдерс води кампания срещу т.нар. от него "мароканска пасмина", Клавер почти утрои резултатите на партията си в сондажите: от 6 депутатски места през май 2015 г., когато оглавява партията, до 15-17 места седмица преди изборите.

Ако тези числа се конкретизират, този млад мъж с често небрежен външен вид има шансове в надпреварата за премиерския пост, макар и този сценарий да е относително слабо вероятен.

"Каквато и коалиция да се сформира след изборите, тя ще зависи от множество малки партии, които ще имат влияние поне по някои въпроси, защото ще имат тежест в преговорите", заяви пред АФП Гертен Валинг, специалист по политическа история в Лайденския университет.

Каузите, заради които този баща на две деца ще води битка на масата за преговорите са ТЕЦ-овете, "чистата" икономика и приема на бежанци.

Противно "на това, което някои политици ви карат да вярвате, Холандия е страна на имиграция", каза той в неотдавнашно интервю за АФП и изтъкна, че самият той е продукт на тази имиграция. Отгледан от баба си и дядо си в дом за социално слаби в предградие на южния град Розендал, този млад мъж с къдрава коса и матова кожа иска да се бори срещу "вятъра на крайната десница, който вее из цяла Европа".

Клавер влиза в политиката през 2009 г. и на 23 години става най-младият член на влиятелния Социален и икономически съвет на Холандия, чиято задача е да съветва правителството и парламента по важни политически въпроси. Шест години по-късно той става безпроблемно лидер на "Зелени леви".

Неотстъпчив и уверен оратор пред долната камара на парламента, този политик с младежко изражение и твърд изказ често се впуска във вербални схватки с Герт Вилдерс, полемичен депутат, яхнал с антиислямска риторика гребена на най-тежката миграционна криза в Европа след Втората световна война.

Той не пропуска никога възможност да отправи нападки към премиера либерал Марк Рюте и вече призова левите партии като Партията на труда, прогресистите от партия "Демократи-66" и Социалистическата партия за повече сътрудничество и обединяване срещу евентуална коалиция, водена от либералите.

Клавер е привърженик на много от идеите на френския икономист Тома Пикети, когото покани в холандския парламент през 2014 година. Подобно на автора на бестселъра "Капиталът на 21-и век", Клавер смята, че глобализацията създава социално неравенство и несправедливо разпределение на богатствата.

"Трябва да направим така, че Европа да работи за всички, не само за малка група богати, на които им е провървяло и които стават все по-богати и по-богати", уверява той.

Амбициозният политик често е сравняван с канадския премиер Джъстин Трюдо, с когото има поразителна външна прилика.

Йесе Ферас Клавер обаче намира своя най-голям източник на вдъхновение в лицето на Джон Фицджералд Кенеди, с когото има идентични инициали. До такава степен, че държи на бюрото си снимки на убития през 1963 г. в Далас американски президент и чаша с известния му цитат: "Един човек може да промени нещата и всеки трябва да опита".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа