Млад руснак е арестуван за атентата срещу автобуса на "Борусия"

Сергей В. целял да предизвика срив на акциите на клуба, от който да спечели

Млад руснак е арестуван за атентата срещу автобуса на "Борусия"

Германската полиция задържа 28-годишен мъж от руски произход, заподозрян, че стои зад атентата срещу автобуса на "Борусия" (Дортмунд) на 11 април непосредствено преди първия мач от четвъртфиналите в Шампионската лига срещу френския "Монако".

Това съобщиха в петък от генералната прокуратура на Германия, потвърждавайки информациите на "Билд" и "Шпигел".

По информация на местните медии задържаният е заподозрян и за 20 убийства, което обаче засега не се потвърждава от властите. Разследващите стигнали до него, благодарение на персонала в хотела, в който той бил отседнал, предава БТА.

На служителите се сторило странно, че докато евакуирали хората от сградата, Сергей В. решил да не напуска комплекса, а вместо това спокойно влязъл в ресторанта и си поръчал вечеря с бифтек. Освен това при настаняването отказал първата стая, която му била предложена, и поискал друга – с изглед към улицата, за да може да гледа навън. Полицията предполага, че е задействал бомбата дистанционно от хотелската си стая.

Генералната прокуратура обяви инцидента за терористичен атентат. Според следствието обаче младежът може би е търсел начин да спечели пари. Полицията установила, че точно преди атентата е купил през интернет ценни книжа на "Борусия" за 78 000 евро. Стремежът му е бил да предизвика чрез атентата колебания в курса на акциите, от които да спечели. Според предварителната информация заподозреният е имал шанс да спечели към 4 милиона евро.

Както е известно на 11 април вечерта край автобуса на германците избухнаха три взривни устройства, изпочупвайки прозорците на возилото. При експлозиите пострада защитникът Марк Бартра, а мачът срещу "Монако" бе отложен от УЕФА за следващия ден.

Прокуратурата информира, че още няма точни данни за използвания експлозив. По-рано медиите съобщиха, че веществото има сходство с експлозивите, използвани от Бундесвера.

Преди Сергей В. бе задържан и гражданин на Ирак, който се оказа член на терористичната групировка "Ислямска държава", но най-вероятно не е замесен в атентата, допълва БТА.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?