Млада жена стана донор и даде нов шанс за живот на четирима души

Кадър от трансплантацията, извършена във ВМА

Млада жена, изпаднала в мозъчна смърт, даде шанс за живот на четирима души.

На 25 октомври 24-годишна жена от област Пловдив изпада в мозъчна смърт в университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. Близките на жената, независимо от загубата, проявяват милосърдие и решават да дарят органите ѝ. С този благороден акт те спасяват други четири живота въпреки тежката загуба.

Бъбреците са присадени на 26 октомври в болница "Лозенец" на две жени на 39 г. и на 25 г. Посредством сплит чернодробна трансплантация пък органи получават седеммесечно бебе - отново в болница "Лозенец" и 27-годишна жена във Военномедицинска академия - София.

"Направихме т.нар. сплит трансплантация и с един донор спасихме два човешки живота", обясни проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА. Той посочи, че способността на черния дроб да се самовъзстановява позволява на специалистите да го разделят на две части и по този начин да бъдат трансплантирани двама реципиенти. В конкретния случай – младата жена във ВМА и бебето в болница "Лозенец".

Експлантацията на органите е била осъществена във ВМА от екипи на лечебното заведение и на болница "Лозенец".

По-късно, обаче, стана ясно, че сърцето на бебето не е издържало и е починало. Останалите пациентите се възстановяват под наблюдението на лекарски екипи.

Донорската ситуация е била организирана и координирана от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" с подкрепата и съдействието на Министерство на здравеопазването.

Властите и екипите, реализирали трансплантациите, изказват съболезнования на близките на починалата жена и благодарност за хуманния жест.

Споделяне

Още по темата

Още от България