Млада жена убита при сблъсъци на фракции в Бейрут

Млада жена убита при сблъсъци на фракции в Бейрут

Тридесетгодишна жена бе убита при размирици в ливанската столица Бейрут, съобщиха световните агенции. При сблъсъци между привърженици на лидера на прозападното мнозинство Саад Харири и водената от шиитското движение Хизбула опозиция бяха ранени и най-малко трима души.

Според източник от ливанските сили за сигурност става дума за изолиран инцидент между привърженици на съперничещите си групи в произведените наскоро парламентарни избори, а техните ръководства нямат нищо общо с инцидента.

Ливанската армия предупреди, че ще открие огън срещу всеки, който се появи по улиците с оръжие.

Часове преди размириците Саад Харири, който получи от президента Мишел Слейман мандат за съставяне на правителство, разговаря със своите предшественици. Очаква се 39-годишният милиардер Харири, който е син на убития при атентат бивш ливански премиер Рафик Харири, още днес да започне консултации за съставянето на правителство на националното единство.

Миналата година напрежението между сунити и шиити заплаши да прерасне в гражданска война, когато привърженици на Хизбула обърнаха в бягство поддръжниците на сунита Харири в Бейрут и близките планини. Тогава беше постигнато решение на кризата с посредничеството на Катар. Напрежението, което има религиозна основа, обаче отново се засили в навечерието на изборите

Споделяне

Още от Свят