Младен Маринов и Христо Терзийски мълчат за оставки

снимка БГНЕС

Бившите вътрешни министри на ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски отказаха да отговарят на настойчивите журналистически въпроси дали ще подадат оставките като депутати заради бруталния полицейски побой над протестиращите през юли миналата година. Те отхвърлят от себе си отговорността за полицейското насилие и обвиненията, че са прикрили записите от охранителните камери.

"Искам да се извиня и да кажа, че съжалявам за тази случка (побоя зад колоните)", каза Маринов.

Той беше вътрешен министър в нощта на 10 юли миналата година, когато полицаите бяха заснети да пребиват и да се гаврят с протестиращи. Малко по-късно Маринов си подаде оставка по искане на Бойко Борисов с легендата, че активът на ГЕРБ го подозирал като "министър на Пеевски".

В понеделник Маринов обясни, че е разпоредил проверка още на 10 юли вечерта, когато станаха известни първите качени във фейсбук видеоклипове с насилие срещу протестиращи.

"Тези записи (от охранителната камера пред МС) не са укривани, тези записи са иззети по съответния ред, тези записи са приобщени към дисциплинарното производство, след което са изпратени по компетентност в прокуратурата. Това е, което налага и позволява законовият ред. Пак повтарям тези записи не са укривани и днес това стана ясно от изказванията на министър Рашков", каза Младен Маринов.

На 21 юли тази година Младен Маринов нажежи страстите в парламента като обяви пред депутатите, че по време на протестите е видял само бити полицаи, но не и протестиращи:

"Аз и като министър в началото на протеста, и като гражданин след това, постоянно гледах излъчвания как немирно протестиращи граждани нападаха полицейски служители (...) Не видях полицаи да бият мирно протестиращи граждани", заяви каза вътрешен министър.

Сега Маринов се извинява и обяснява, че е предал записите с полицейско насилие на прокуратурата. Въпросът е защо Маринов първо твърди, че не е виждал как полицаи бият мирни граждани, а сега казва, че нищо не е укривал и е предал уличаващите записи на прокуратурата.

След оставката на Младен Маринов, МВР беше поверено на Христо Терзийски. Той също носи отговорност за събитията от 10 юли, защото тогава е бил шеф на националната полиция и е пряк началник на полицаите биячи.

През септември, когато Терзийски вече беше вътрешен министър, се случиха други брутални случаи на насилие, като побоя над журналиста Димитър Кенаров.

В парламента Терзийски изрази своето "задоволство", че именно той е обект на политическата атака за полицейското насилие.

"Доволен съм, че г-н Маринов и аз сме обект на атаката за полицейското насилие - не може българската полиция да бъде използвана и поругавана с политически цели", каза той пред журналисти в парламента.

Той допълни, че част от лидерите на представените в парламента политически сили са народни представители "благодарение на използването на тези протести".

"Може би има средства и начини по-добри от прашката, за да се прави предизборна кампания", каза Терзийски. Това бе начинът, по който бившият министър напомни, че и полицаите са станали обект на насилие. Полицията твърди, че част от протестиращите са използвали прашки, за да обстрелват служителите на МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?