Младен Маринов мълчи за патрулката пред "Осемте джуджета"

Младен Маринов, снимка БГНЕС

Вътрешният министър Младен Маринов отказва да отговаря на откритите въпросите около разследването по "Осемте джуджета", включително защо има полицейска патрулка пред кръчмата, обитавана от Петьо Петров – Петьо Еврото. Това съобщи Антикорупционният фонд в сряда.

Неправителствената организация разпространи въпросите, зададени на министър преди няколко седмици.

"В продължение на най-малко две години (от септември 2018 година) на ъгъла на улиците "Шандор Петьофи" и "Цар Асен" в София пази патрулна кола. Каква е причината за тези охранителни действия?

В част от кореспонденцията на замесени лица в юридическия конфликт около групата фирми "Изамет" се споменават разговори с министри по повод на действия на охранителна фирма, а такава дейност е под надзор на МВР. Отправяни ли са към вас въпроси и молби по въпроса за физическата охрана на заводите на групата фирма "Изамет" в София и Дупница за намеса в случая?

Имате ли коментар на едно твърденията на замесени в скандала Ваш брат работи и извършва охранителна дейност за бившия шеф на столичното следствие, сега адвокат, Петьо Петров?"

В началото на юли Антикорупционният фонд и "Биволъ" публикуваха интервюта с бизнесмена Илия Златанов, който е мажоритарен собственик на най-голямата фирма за производство на асансьори "Изамет". Заради конфликт със сина си, той се обръща за помощ към бившия следовател и настоящ адвокат Петров. Веднага след това прокуратурата се задейства – образувано е дело, извършени са и арести.

В интервюто пред АКФ Златанов казва, че след това е бил изнудван от бившия следовател Петьо Петров-Пепи Еврото и хората около него да прехвърли бизнеса си за милиони под заплаха, че иначе ще бъде вкаран в затвора, а синът му ще умре в болница.

Петров бил заявил на Златанов, че трябва да прехвърли бизнеса си на незпознат за него човек. Междувременно неговите хора казват на бизнесмена, че са открили документи за над 30 кг. негово злато. Ценностите са оставени на съхранение в прокуратурата. Всички срещи с Петров се правят в ресторант "Осемте джуджета" на столичната улица "Шандор Петьофи".

Освен бившия следовател водеща роля в историята има и съпругата му Любена Петрова, която преди години нашумя с организацията "План Б" – главен организатор на протестите срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и пръв поддръжник на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

Според Златанов Еврото е имал подкрепата на висши прокурори от специализираната прокуратура, националното следствие и полицията. Той твърди, че ги е виждал в "Осемте джуджета". Бизнесменът казва, че постоянно пред кръчмата и кантората на Еврото имало полицейска патрулка, а родният брат на вътрешния министър Младен Маринов бил шофьор на Еврото.

АКФ е излъчил две част от интервю със Златанов. Преди това авторът на разследването – журналистът Николай Стайков бе заплашван от неизвестни лица.

След публикуването на интервютата прокуратурата се самосезира, но първото действие бе обиск в дома на Илия Златанов. В него участва лично прокурорът Димитър Франтишек Петров, който бе споменат лично от Илия Златанов като част от схемата с "Осемте джуджета". По време на обиска в апартамента полицията обискира два пъти едно и също чекмедже, за да намери част от липсващото злато. Съмненията за постановка бяха засилени от твърденията на дъщерята на Илия Златанов, която е била в къщата по време на обиска.

Споделяне

Още по темата

Още от България