Младенов: Ако Македония иска да влезе в ЕС, не трябва да се конфронтира със съседите

Николай Младенов

Македония е страна, която иска да бъде част от Европейския съюз и няма никакъв интерес да се конфронтира със съседите си, заяви външният министър Николай Младенов в петък

 

Преди дни правителството реши да определи в доклад "червените линии" и принципите в отношенията със съседните страни. Документът ще бъде изготвен от външния министър Николай Младенов и трябва да доведе до последователна и трайна политика към страните от Балканите без значение на моментната политическа и икономическа обстановка. Очаква се основно място в доклада да има отношението към Македония и опитите са кражба на история.

 

"Напротив, тя трябва да бъде конструктивна, както беше конструктивна и България. Знаете ли колко много теми в Европа има между държави, между общности, които тепърва трябва да се изясняват в историята на нашия континент? Ако ги отворим всичките, просто ще разбием Европейския съюз по-бързо, отколкото финансовата криза", обясни Младенов пред БНТ.

 

Външният министър коментира и македонския филм "Трето полувреме", който разказва за футболния отбор Македония (Скопие), участвал между 1941-1944 година в държавното първенство по футбол в Царство България. Борбата на футболния отбор е представена като борба на македонските националисти срещу българските окупатори.

 

"България е достатъчно голяма и сериозна страна, така че надали един филм може да я срине. Но искам да ви уверя, че просто този тип политика, която се наблюдава напоследък, символна политика, пак казвам, не е решила ничий проблем", каза Младенов.

 

Според Младенов България няма нерешими проблеми със своите съседи.

 

"Имаме като всяка една страна теми, по които трябва да продължим да работим. И това, от което имаме нужда, е да задълбочим сътрудничеството, може би на първо място с тези страни, които са членки на Европейския съюз - Румъния и Гърция, защото те са...с тях имаме много общи теми в европейския дневен ред", каза Младенов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?