Младенов предложи България да бъде домакин на следващата среща "Приятели на Сирия"

Николай Младенов, Сн: БГНЕС

Външният министър Николай Младенов предлага България да бъде домакин на следваща среща на групата "Приятели на сирийския народ", съобщиха от пресцентъра на МВнР.

В петък в Париж се събират представители на повече от 90 държави и сирийската опозиция на третата среща от този формата. Във форума ще участва и Младенов.

"Продължаващото насилие в Сирия и неспособността на властите да гарантират основните права на гражданите ни кара нас, групата "Приятели на сирийския народ", да се съберем за трети пореден път, за да търсим изход от кризата. Ще обсъдим с представителите на сирийската опозиция начините за прекратяване на насилието, в резултат на което до момента са загинали над 14 000 души, а стотици хиляди бяха принудени да напуснат дома си или да потърсят убежище в съседни страни. Не трябва да забравяме и че докато текат тези разговори, пострадалото сирийско население и стотиците хиляди бежанци се нуждаят от спешна хуманитарна помощ", посочва Младенов в изявление преди срещата.

Той заявява още, че извършените от властите репресии и престъпления не бива да останат ненаказани.

"Натискът върху режима в Дамаск ще продължи чрез нови санкции, докато насилието не спре. Затова на третата среща "Приятели на Сирия" България още веднъж ще заяви, че промяната не може да дойде, докато Асад е все още на власт. Заедно с това обаче е нужен ясен план за прехода към демокрация, който сирийската опозиция трябва да направи", казва Младенов.

Споделяне

Още по темата

Още от България