Младенов разчита на оптимизация на администрацията и собствени приходи

Военният министър Николай Младенов съобщи от парламентарната трибуна, че предстои реформиране на системата на отбраната.

Задачите на въоръжените сили ще бъдат преформулирани, ще се преразгледа модернизацията на армията и управлението на ненужните армейски имоти и почиваната база на министерството.

Предстои и оптимизация на администрацията, като идеята е броят на чиновниците да падне до 2% от числеността на армията.

Младенов посочи, че трябва да се преосмислят и поетите ангажименти в НАТО и ЕС. "През последните години се е наложило тенденция всеки да ходи в Брюксел и да обещава каквото и да е. Поети са много ангажименти, които не могат да бъдат изпълнени", посочи Младенов.

Според него е неизбежно прекратяването или предоговарянето на много от договорите за модернизацията на армията. По-рано тази седмица Младенов съобщи, че до края на годината министерството ще натрупа дългове за 350 млн. лева, като основна част от тях са свързани с дължимите средства по големите договори от модернизацията на армията.

Предстои да бъде изготвена и стратегия за управлението на имотите с отпаднала необходимост и при възможност министерството ще се освободи от тях.

Друг приоритет ще бъде приватизацията или смяната на формата на управление на голяма част от почивната база.

"Управлението на имотите за почивка е един от най-дълбоко вкоренените източници за съмнения за корупция", посочи Младенов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?