Младенов убеден, че ЕС ще вземе общи мерки срещу Хизбула

И външният министър се размина с Борисов, обяснявайки, че прокуратурата е разрешила огласяването на "обоснованото предположение"

Младенов убеден, че ЕС ще вземе общи мерки срещу Хизбула

Европейският съюз (ЕС) със сигурност ще предприеме общи мерки срещу дейността на ливанската групировка Хизбула, след като България официално представи резултатите от разследването на атентата в Бургас, огласени във вторник.

В това е убеден външният министър Николай Младенов, стана ясно от интервюто му пред Дарик радио в събота.

„В рамките на органите на ЕС ще бъдат споделени и класифицираните елементи от разследването. През следващите седмици и месеци това, което сме разкрили като връзки и зависимости по отношение на атентата в Бургас, няма да остане без последствия от Европа. След като сме казали, че военното крило на Хизбула носи отговорност, не очаквайте да заемем мека или неясна позиция в дискусиите оттук нататък”, заяви той.

Министърът не пропусна да повтори тезата си, че всъщност обявяването на Хизбула като организатор на бомбения атентата от 18 юли м.г. е защитило националната сигурност, а не обратното, както смятат от опозицията.

„За нас беше важно, когато разполагаме с данните, които имаме, не да ги заметем под черджето, а ясно да ги кажем, защото ако ние не го кажем сега и не предприемем мерки да се предпазим от подобен тип действия, то тогава бургаският атентат ще се превърне в рана, която ще разяжда българското общество години наред”, заяви Младенов.

По думите му „има достатъчно ясни и категорични причини то да бъде казано. Основната политическа причина е, че ако ние не го направим, тези, които са извършили атентата, ще имат основание да си кажат: навсякъде в Европа можем да си правим каквото си искаме”.

Външният министър, подчерта, че с атентата се свързва военното крило на шиитската организация, а не политическото. Младенов припомни, че ливанският премиер, в чието правителство има членове на политическото крило на Хизбула, е обещал да съдейства на България с разследването на атентата.

След президента Росен Плевнелиев, Младенов също се размина с думите на премиера Бойко Борисов, заявявайки, че прокуратурата е дала разрешение на МВР шефа Цветан Цветанов публично да свърже Хисбула с атентата, позовавайки се на неясно „обосновано предположение”.

Само преди два дни самият Борисов коментира от Брюксел, че лично разрешил това на Цветанов, след като и „последната брънка” от разследването станала ясна – ДНК анализът, на базата на който са потвърдени самоличностите на замесените в терористичния акт. От прокуратурата пък оповестиха неофициално, че изобщо не е давано разрешение за подобно нещо.

По повод обвиненията, че намесването на "Хизбула" в атентата е направено под натиск Младенов каза, че натиск съществува само в главите на социалистите, които са свикнали да взимат решения под натиск и да налагат решения с натиск.

„Ако наистина искаха да видят някакви други аргументи, тогава, като им се представи докладът, трябваше да кажат: добре, да спрем, да обсъдим нещата с нашите ръководства, а не да започнат да подскачат като ощипани булки. Шест месеца преди изборите, познавайки българската опозиция, тя ще направи всичко възможно да използва всичко, което дойде, дори с риск да заплаши националната сигурност, дори да изложи България пред целия свят и да стане за смях”, обобщи външният министър в събота.

Междувременно стана ясно, че Белгия очаква по-подробни данни от страна на българските власти на ролята на Хизбула в атентата в Бургас преди да вземе отношение. В писмо от белгийското външно министерство се казва, че вицепремиерът и министър на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс се е запознал с последните изводите от разследването на българските власти, предаде БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?