Младенов: В много случаи държавата не изпълнява задълженията си към българите зад граница

Външният министър Николай Младенов съобщи в петък, че предстои да бъде представена концепцията за нов закон, който ясно да формулира какви ангажименти има държавата по отношение на нейните граждани зад граница.

 

"Защото има много различни случаи, при които хората или не знаят за какво могат да разчитат на държавата или знаят, но тя пък не го прави", обясни Младенов.

 

На въпрос дали българската държава трябва да защитава хора, които са извършили престъпление, министър Младенов отговори, че "българската държава винаги трябва да следи за правата на своите граждани, извършили или не престъпление, и дали се спазват от законодателството на съответната държава".

 

На този етап няма ново развитие по случая с двамата ни сънародници, осъдени на смърт в Малайзия заради наркотрафик, очаква се решение за това дали е допустимо обжалването на присъдата, съобщи Младенов.

 

"В този случай нашата задача е да проследим внимателно да се спазват процедурите, предвидени от законодателството на Малайзия, за да сме сигурни, че всички възможности, които са дадени от закона са използвани, но не можем да се произнасяме относно решението на съда, вината, невинността", каза Младенов.

 

Той съобщи, че в момента в затвори в Малайзия има още двама българи, които са осъдени на 8 години затвор също за наркотици.

Споделяне

Още от България