Младенов ядосан за форума в Катар, не му се занимавало с интриги

Николай Младенов, сн. БГНЕС

Външният министър Николай Младенов пое част от отговорността за икономическия форум в Катар, на който не се появи нито една местна фирма и за който премиерът Бойко Борисов заяви, че била капката преляла търпението му към министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, чиято оставка би поискана веднага след полета от Доха до София в четвъртък.

Трайков бе нахокан от Борисов, че организирал форума в ранен час и се пекъл на плажа, докато Младенов се чудел как да спасява проявата. Това бе отречено от министъра в оставка, който обяви, че е шокиран от това, че Младенов го обвинил пред премиера за лошата организация. Трайков обясни още, че предупреждавал външния министър да не се прави такъв форум, но той настоял и лично поел организацията.

 

"Не съм казвал кой е виновен за организацията на форума и няма да тръгна по телевизиите и да обяснявам този случай. Нека да престанем с този цирк”, ядоса се Николай Младенов в неделя в предаването "Нека говорят" на бТВ.

 

"Посещението беше подготвено от моето ведомство, никога не съм го криел", заяви още той. Младенов обясни как преди няколко месеца емирът на Катар му казал, че ще е добре в Доха да се направи изложение на български производители и наши стоки. "Тогава почнахме голяма кореспонденция с икономическото министерство, защото по принцип одобрението на фирмите и други такива детайли не са наша работа. Те подбраха фирмите, а ние пък препращахме всички желаещи да се включат към сайта на икономическото министерство”, разказа външният министър.

 

Според него заради разделените между двете ведомства отговорности се стигнало до изпускане на важни срокове като тези за изпращане на мостри и запазване на зала за форума и затова той предложил на Трайков да се заеме сам с цялата организация.

 

Министърът на външните работи заяви, че не е бил на плаж, тъй като имал работа по реализирането на форума. Там обаче "не видял очите” на икономическия си колега. Въпреки това думите, че ходел "да плаче” на рамото на премиера Борисов били "пълни глупости”.

 

Според него събирането на около 120 български фирми в Доха никак не може да бъде определено като „провал”, дори напротив.

 

"Моята работа е българските производители да се върнат с договори. Ще видите, че ще има договори и контакти за бъдеща съвместна работа. В Арабския свят има голям потенциал за износ на български стоки и аз ще го докажа с работата си занапред”, увери Младенов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?