Младеж осъди общината заради падане в триметрова дупка

Снимка: Mediapool

Столична община е осъдена да плати 180 хил. лв. обезщетение на млад мъж, който паднал в триметрова дупка до НДК и получил трайни увреждания, съобщи lex.bg. Инцидентът е станал през 2015 г., когато пострадалият е бил на 17 години. Той и негови приятели вървели през паркинга близо до кино "Люмиер" в посока бул. "България". Движели се по пътека през тревата, около която имало заграждения заради течащите по това време ремонти. Младежът се отделил за кратко от групата и малко след това паднал в дупката.

След падането изгубил съзнание за кратко. Като се свестил, разбрал, че е паднал в подземния паркинг. Обадил се на родителите си, защото не можел да стане и имал силни болки в левия глезен. Те го откарали в болница. Последвала спешна операция, а след това – още две. Въпреки това младият мъж така и не се възстановил напълно.

Две години след инцидента той завел дело с претенция за 200 хил. лв. с аргумента, че дупката не била оградена и обозначена. Общината отрича да е бездействала и твърди, че има съпричиняване, защото младежът се изгубил в тъмното и не усетил естествената вдлъбнатина по релефа на парка.

Съдът отхвърля аргументите на кметството. В решението се посочва, че на мястото е имало пътека, но не и осветление или заграждения. Не е имало как пешеходецът да предвиди, че може да падне. При падането на младежа са причинени изкълчвания, счупвания и разкъсвания, пише още в съдебното решение. Лекарските заключения са за трайни увреждания.

Пред съда свидетели разказват, че заради травмата младеът преживял множество манипулации и дълго време изпитвал силни болки. Преди инцидента спортувал активно, но след него спрял да излиза дори с приятелите си, защото се притеснявал, че не може да ходи добре.

Решението на Софийския градски съд може да се обжалва.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?