Младежът, попитал Борисов за огледалото и Пеевски, още не вярва на катарзиса

Иван Киселов, българинът от ситито в Лондон, който попита Борисов дали, като се погледне в огледалото, вижда Пеевски. Сн. бТВ

Реалността в България остава една и съща. Ние сме затворени в постоянна безидейност и симулиране на идеи, а през това време пропускаме шансовете за страната си да стане част от развитите европейски общества. Това заяви Иван Киселов, младежът, който попита Бойко Борисов в посолството ни в Лондон дали като се погледне в огледалото вижда Делян Пеевски.

След като записът от злополучната среща изтече в българските медии, медийната съветничка на премиера Севдалина Арнаудова написа във Фейсбук, че срещата преминала по сценарий, подготвен по "учебниците на КГБ". Седмица по-късно обаче Бойко Борисов, след като вече бе започнал да спира обществени поръчки, зад които прозират фирми на Делян Пеевски, изрази благодарност към неудобния въпрос дали като се гледа в огледалото, вижда Пеевски, и допусна, че за нормалните хора можело и да изглежда така. Той декларира решимост да покаже, че не е зависим.

"Когато става въпрос за катарзис е важно да се видят фактите, ние всички знаем как тези неща могат да бъдат видени наяве”, коментира младият българин в интервю за "120 минути”.

"За мен е трудно да кажа вярвам ли в катарзис. Не може да се говори за вяра. Това се доказва с действия. Приветствам, ако има промяна на курса и видими стъпки в полза на хората, а не фалшиви новини", каза той. Иван Киселов допълни, че приветства всеки, "който е готов да промени курса и да поеме видими за хората ангажименти, които не се изчерпват с едни празни думи."

Киселов, който от години живее в чужбина и работи в сферата на финансите, отбеляза, че на място Борисов не е дал отговор на въпроса, а всичките интерпретации на метафората за огледалото (в т.ч. и от Делян Пеевски) не са "нивото, което може да доведе нито до промени, нито до реални неща, които да направят от България съвременна държава, която да може да се сравнява с подобните на нея страни."


Според него е крайно време да се огледаме около себе си и да осъзнаем какви са реалните рискове: "В България мненията се сменят, сменят се партиите, официално назованите намерения, но резултатите не се променят. Реалността остава една и съща, все по-извън света около нас, все по-назад от случващото се около нас."

"Крайно време е да махнем сребролюбието, да се вгледаме в себе си и в това какво трябва да постигнем. Системата трябва да се промени", каза младежът


Според него в света, в който живеем, "връщането в България е едно много естествено продължение на едно образование и една кариера."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?