Младежи ГЕРБ са харесали дебата, пиячката и мацките в София, БСП - не

сн. nmf.bg

"Европейската младежка конференция е ярък пример за работата на българското правителство в сферата на младежкото включване и развитие". Това се казва в декларацията на Младежи ГЕРБ за събитието от миналата седмица.

Конференцията наистина е била "ярък пример" за работата на кабинета, ако се вярва на разказа на президента на Европейския младежки форум Луис Алварадо. Пред европейския сайт "Юроактив" той разказа, че Младежката конференция под егидата на Българското председателство е "унищожила труда на няколко генерации европейски младежи и е показало пълно пренебрежение към младите хора изобщо".

Алварадо обяснява, че за първи път не са били платени билетите на участниците в конференцията, а те ще си чакат парите после. Той напомня, че България е взела пари от ЕС за нейното организиране. Неплатените билети са създали големи проблеми за хората в неравностойно социално положение, които са се чудили как да дойдат изобщо в София.

Младежите не са били допуснати като говорители в нито един панел от дискусиите, допълва Алварадо. За сметка на това е имало твърд алкохол, сервиран още по време на конференцията, което е елиминирало част от по-неустойчивите участници от ранните дискусии на следващия ден. Българското председателство е организирало посещение в клуб с "полуголи" танцьорки за участниците след дискусията за равенството на половете.

Вицепредседателят на Българския младежки съвет Райчо Райчев потвърди твърденията на Алварадо. Той допълни, че българските организатори на конференцията са докарали доброволци, които да стават и аплодират премиера Борисов по време на речта му.

Младежи ГЕРБ очаквано не споделят мнението на Алварадо и Райчев.

"Отчитайки нарастващото влияние на глобализационните процеси и разгръщането на все повече възможности, благодарение на навлизането на високите технологии във всекидневния живот на младия човек, България предприе кампания на задълбочен анализ на потребностите на младите и интегрирането им в политическия и обществен дневен ред на Европа", се казва в тяхната вълнуваща позиция за конференцията.

В общи линии тезата на Младежи ГЕРБ е, че младите хора са участвали активно в дебатите, за което Алварадо и Райчев като цяло лъжат. ГЕРБ смятат, че цялата организацията е била чудесна. Те не отварят дума за твърдия алкохол, полуголите танцьорки, организираните аплаузи за Борисов и проблемите със самолетните билети.

БСП също излезе с позиция. "Единственият изход от тази ситуация е не да се пишат позиции в подкрепа на това мероприятие, а управляващите да имат достойнството да се извинят”, каза международният секретар на Младежката организация в БСП Николай Бериевски.

Секретарят на Младежката организация Мина Кутева допълни, че младежите са можели да вземат думата по време на конференцията в София. "Взехме думата, но не бяхме чути от управляващите", каза тя. Зам-председателят на БСП Георги Свиленски изрази своето възмущение главно от това, че е имало доброволци, организирани да аплодират Борисов.

От прессъобщението обаче не се разбира защо младежите на БСП не са разказали за скандалната конференция в София, а това е трябвало да стори испанецът Луис Алварадо.

Историята даде шанс за позиция и на младежите от "Движение България на гражданите" (ДБГ).

"Начинът за рекламиране на България не е евтиният алкохол и полуголите жени, затова намираме идеята за парти на Министерството на младежта и спорта за изключително неуместна и представяща страната ни по най-лошия възможен начин. Очевидно министрите на Борисов смятат, че пресъздаването на Слънчев бряг пред чужденците е най-удачният начин на забавления", казва ДБГ.

Споделяне

Още по темата

Още от България