Младежите социалисти се обявиха против американски бази в България

Българската социалистическа младеж се обяви против разполагането на американски военни бази в България и ги противопостави на европейската интеграция на страната.

Младежката организация на БСП разпространи становището си в деня, когато в България пристигна високопоставена американска делегация и започнаха конкретни консултации за възможностите, които страната ни предлага на военните от САЩ. От партия БСП, която едва в последните години "преглътна" ориентацията на България към НАТО, досега не са излизали с официално становище за разполагането на американски военни бази у нас.

Според Българската социалистическа младеж, всяка форма на чуждестранно военно присъствие на българска територия трябва да е в рамките на НАТО. Младите социалисти настояват българските власти да поставят като изискване за чуждите бази многонационалния характер на военните части в тях.

Това априори изключва установяването на бази само на една от държавите в НАТО, какъвто е случаят със САЩ. Отделно, това условие на младежите - социалисти обезсмисля изобщо установяването на чужди военни бази в България, тъй като НАТО няма такива, а ползва изградени структури на съответната страна членка при необходимост.

В становището си младежите социалисти противопоставят военните контакти на България със САЩ на интеграцията на страната в европейските структури. Според тях, кабинетът Сакскобургготски сляпо се ангажирал външнополитически със силните на деня, което криело сериозна опасност пред европейската перспектива на България.

Българската държава трябва да търси гаранции за своята сигурност не чрез едностранното си обвързване с едни или други военни фактори, а чрез ангажиране в многонационални международни политически и военни структури, се казва още в становището на Изпълнителното бюро на Националния съвет на Българската социалистическа младеж.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?