Младежката безработица у нас е надхвърлила 20%

Младежката безработица у нас е надхвърлила 20%

Младежката безработица в България е надхвърлила 20 процента, съобщи в Перник Зорница Русинова – заместник-министър на труда и социалната политика. По думите ѝ през миналата година са били заети 80 на сто от висшистите срещу 67 процента от младежите със средно образование и 30 на сто от младежите с по-ниско от средно образование.

През тази есен ще започнат първите ученически и студентски практики. Всеки ученик ще може да участва в практика по избор в реални производствени условия. Над 85 млн. лв. са осигурени от националния бюджет и оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" за стажуване на над 16 000 младежи във фирми и в администрацията.

Подадени са 47 заявки от работодатели за 596 свободни работни места по схемата "Първа работа". Ще бъдат включени над 2100 младежи. Схемата е отворена през 2012 г. и ще продължи да действа две години.

Предстои в законодателството ни да влезе регламентиран договор за обучение и стажуване, който ще бъде част от Кодекса на труда, съобщи още Русинова, цитирана от БТА.

Повече от 106 млн. лв. са осигурени от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за кариерно развитие. Ще бъдат сформирани десет кариерни центрове на територията на цялата страна.

Зорница Русинова участва днес в регионален младежки форум под наслов "Младите хора - информирани и активни граждани на България и Европа".

Споделяне

Още по темата

Още от България