Младежки бунтове в северния френски град Амиен

Младежки бунтове в северния френски град Амиен

Шестнайсет полицаи бяха ранени и бяха нанесени значителни материални щети при яростни сблъсъци между стотина младежи и полицията миналата нощ в град Амиен, в северната част на Франция, предаде Франс прес.

Стотина младежи се събрали тази нощ в Северния квартал на Амиен, една от петнайсетте проблемни според правителството зони, в които се предвиждат специални мерки за сигурност. Те започнали да предизвикват полицаите, изпратени в квартала след сблъсъци, избухнали в неделя вечерта.

Шестнайсетте полицаи били ранени от хвърлени предмети и бомбички и при стрелба срещу тях с ловджийски патрони. Полицията отвърнала със сълзотворен газ и с гумени куршуми.

Подобни инциденти има редовно в квартала, но никога те не са били толкова сериозни.

По време на сблъсъците частично са били разрушени няколко обществени сгради.

Кметът на Амиен Жил Демайи съобщава, че след сблъсъците в квартала цари пълен хаос, има изгорени контейнери за боклук и опожарени автомобили. Сред сградите, понесли материални щети, е начално училище, което е частично изгоряло и изцяло плячкосано, както и напълно разрушен спортен център.

Първият сблъсък в неделя вечерта, станал причина за втория сблъсък тази нощ, беше предизвикан от рутинна проверка на пътната полиция в квартала, при която бяха спрени водачи, каращи с превишена скорост, припомня Франс прес. Проверката не се харесала на някои жители на квартала. Тя била извършена след смъртта на 20-годишен мъж, загинал миналия четвъртък при катастрофа с мотор.

Президентът Франсоа Оланд обяви, че кабинетът ще вземе всички мерки, необходими за възстановяване на реда след бунтовете тази нощ в Амиен, в северната част на страната.

"Министърът на вътрешните работи Манюел Валс незабавно заминава за Амиен. Държавата ще мобилизира всичките си ресурси, за да се справи с насилието. Сигурността е наш приоритет, а това означава, че следващият бюджет ще включва допълнителни средства за жандармерията и полицията", обяви президентът.

Споделяне

Още от Свят