Млади фермери ще учат мениджмънт и иновации с европари

Млади фермери с подписани проекти за финансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще учат мениджмънт, маркетинг, иновации в селското стопанство, добри земеделски практики и счетоводство в 12 учебни центрове, с които Държавен фонд “Земеделие“ (ДФЗ) е сключил договори.

“Това е изключително важно, тъй като младите фермери с проекти по програмата са задължени да преминат курсове в одобрени от фонда учебни центрове”, заяви шефът на фонда Калина Илиева в прессъобщение, разпространено в петък.

Центровете, с които са сключени договори за обучение , също са кандидатствали с проекти пред ПРСР.. Това са ИТТИ, Марково; “Сивани”; СНЦ "Бизнес център-П.Тръмбеш“; “Евро проджект консулт"; ПАГ "Н.Й.Вапцаров", "Сдружение - Център за европейски технологии и проекти", Агенция за регионално и икономическо развитие, Фондация Алтернатива за всички“, “Певик Ваян - Виктория Георгиева”, СНЦ "Бизнес център-Харманли”; Консорциум “Браян” и “ЛБ ЛАКТ”.

Фермерите ще бъдат обучавани как да извършват и биоземеделие, лозарство и др.

В началото на следващата седмица на сайта на ДФЗ ще бъде публикувана подробна информация за учебните центрове, както и темите на обучителните курсове, за да се записват фермерите на курсове Няма ограничения на териториален принцип за мястото, където да се премине задължителния за спечелилите еврофинансиране обучителен курс.

От фонда съобщиха още, че са били одобрени нови 15 проекта за 13.2 млн. лв. за модернизиране на земеделските стопанства чрез инвестиции в оборудване и за капково напояване.

Споделяне

Още от Бизнес