Млади лекари се обявиха срещу отпадането на изпитите за специализация

Млади лекари се обявиха срещу отпадането на изпитите за специализация

Студенти по медицина се възпротивиха срещу това да се класират за специализация по успех, както предложиха от образователното министерство в понеделник. Бъдещите лекари от Медицинския факултет на Софийския университет и членове на Асоциацията на студентите по медицина в България заявиха, че това предложение не е обсъдено със студентите, които ще бъдат пряко засегнати от него.

 

Според студентите класирането без изпит ще затрудни специализантите с по-нисък успех. Усложнява се също така и въпросът с кандидатстването на специализанти от други държави. Проблем ще представлява новата политика и за лекарите, които вече практикуват, но са пожелали да специализират и в друга област, обясни Кирил Пенчев, председател на факултетния Студентски съвет и добави, че местата за специализация по държавна поръчка, които сега са близо 250, трябва да бъдат вдигнати до поне 400.

 

Минималното възнаграждение на специализантите да бъде увеличено до 800 лева, настояват ощестудентите медици. В момента заплащането на специализациите е от 2 до 4 минимални работни заплати за страната, като най-високо възнаграждение получават анестезиолозите, патоанатомите, педиатрите и спешната медицина.

 

Бъдещите лекари настояват държавният изпит да се провежда едновременно, в един и същи ден и час за всички медицински университети в страната. Те твърдят, че в момента студентите трябва да се явяват на държавен изпит пред една комисия в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България