Млади таланти се събират на ВИЖ!Фест 2017 в Столична библиотека

Стартира и единадесетото издание на конкурс "1000 стипендии“

Забележителни и устремени младежки таланти от цяла България, включително от почти неизвестни села, израснали в бедност или без семейства, ще представят своето изкуство и размисли на 6 февруари в Столичната библиотека на националното изложение за таланти ВИЖ!Фест 2017. Заедно с това Фондация "Комунитас“ обявява единадесетия конкурс на проект "1000 стипендии“.

През целия ден младежи от над 30 населени места ще представят своето творчество, размислите, плановете и таланта си през целия ден.

Фестивалът ще бъде открит с премиерата на авторското музикално произведение на впечатляващата единадесетокласничка Деметра Григорова за ударни инструменти и пиано. Отговор на предизвикателството ще даде Бранко Вълчев, дванадесетокласник, с изпълнение на маримба, а най-проникновеното свързване с духа ще се поеме от Щелян Димов с Достойно есть църковно песнопение. В началото на деня трикратният стипендиант и носител на изключителна стипендия - деветокласничката Ани Попова, ще сподели вълненията си за промяната на света и надеждата.

През целия ден роялът ще се съживява от безспорния талант на още музиканти – седмокласника от Пловдив Георги Чиколов, който впечатли журито на "1000 стипендии“ не само с музикалните си умения, но и зрялата си будна мисъл, Теодор Пазов, Катерина-Христина Радева и Анжела Тодорова от НМУ – София. Китаристът Георги Димитров, носител на много награди от конкурси, ще докосне публиката със струнното си изкуство, а Лора Маркова ще огласи с цигулката си Столична библиотека. Музиката ще бъде и в песните на още стипендианти от страната.

ВИЖ!Фест представя талантите на децата на България по много начини. В зала „София“ ще бъде представено художественото творчество на 24 художници и фотографи – от тях няколко са носители на изключителната стипендия на Фондация "Комунитас“. Стипендианти ще споделят размислите си за мечтите и доброволчеството. Яна Войнова ще представи идеята си за Балканския младежки форум, а Елонка Харизанова и Калин Димитров от Велико Търново ще представят свои авторски хип-хоп песни и ще демонстрират, че талантът преодолява и стените на домовете без родители. Елонка ще говори и за истинските неща в живота, когато животът ѝ не е като на другите.

Особено присъствие на фестивала ще имат и литераторите в конкурса. С много неочаквани и дръзки литературни сравнения участниците в литературния клуб "Дързост и литература“ ще разбият клишето за нечетящия младеж и с цялата си любов към художественото слово ще се гмурнат в сравнения на литературни произведения.

В традицията на фестивала не само да представя таланта на децата на България, но и да им дава по нещо полезно, точно преди представянето на книгата си "Първите седем“ алпинистът и зоолог Боян Петров ще се срещне с участниците на ВИЖ!Фест, за да им разкаже в компанията на докторанта, и изкласила стипендиантка на "1000 стипендии“ Виолета Желязкова, за изследванията и откривателството в пътешествията. За силата на творческата енергия в музиката пък с младежите ще говори световната прима Ина Кънчева. Преподавател в НБУ, доц. Ясен Захариев ще проведе семинар за изграждането на аргументация – нещо така необходимо на днешния ученик. А в контекста на съвременните осмисляния на историята, консултантът на проект "1000 стипендии“ Мирослав Коев ще говори с участниците за мълчанията в историята.

С ВИЖ!Фест 2017 Фондация "Комунитас“ обявява новото издание на конкурса "1000 стипендии“. До 18 април 2017 г. в него може да се включи всеки ученик от шести до единайсети клас в страната. Специално е вниманието към деца от малки населени места, растящи в бедност или без родителска грижа.

Споделяне

Още от Общество