Млади учени изумени, че Игнатов пледира за по-малко средства за наука

Млади учени изразиха недоумение, че министърът на образованието и науката Сергей Игнатов пледира по време на заседание на Министерския съвет за по-малко средства за наука, докато други нересорни министри настояват, че може да се отпусне по-висок процент от БВП за наука.

С изумление научаваме, че министър Сергей Игнатов настоява българската наука да получи възможно най-ниско финансиране през 2020 г. по повод новата програма на България като част от стратегията “Европа 2020“ на Европейския съюз (ЕС)“, се казва в декларация на сдружението на младите учени “Когито“.

България е поела ангажимент през 2010 г. да отделя 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за научни изследвания и за развойна дейност, но правителството отделя за наука 10 пъти по-малко.

На предпоследното заседание на кабинета при обсъждането на точката за стратегията “Европа 2020“ Игнатов заяви, че не вижда как до 2020 г. парите за наука могат да нараснат на повече от 0.6 на сто. “Ако достигнем, е добре, ще ни похвалят. Обаче, ако достигнем до 0,7 на сто и 0,8 на сто, а сме обещали едно и нещо или два, отново няма да сме постигнали нищо. Не виждам как ще се увеличат частните вложения за стимулиране на науката. Държавата поема определен ангажимент, но в страните, където има много пари за наука, те се дължат преди всичко на частната подкрепа. Това означава при нас да очакваме да навлезе нова култура, но не виждам как за тези десет години ще има такава драстична промяна, която ще доведе до това. Мечтая да съм министърът, който да има тези проценти за наука, но не е реалистично. Ако от нивото сега отидем към 0,6 на сто – това е двойно увеличение“, аргументира се той.

На това възразява министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. “Според Европейската комисия минималното за България би трябвало да е 1.4 на сто. Европейската цел 2020 е 3 на сто. Ние смятаме,че трябва да е между 1.4 на сто и 2 на сто. Също така смятаме, че трябва да бъде заложено като минимална цел, защото много добре знаем как винаги се намира кауза, която да мобилизира повече обществен ентусиазъм за харчене на пари, ако ние искаме да развиваме иновации, а това е целта ни, защото имаме конкурентноспособна икономика“, заявява Трайков.

В крайна сметка се приема неговото предложение.

“Ресорният министър пледира пред Министерския съвет да не се изпълняват европейските изисквания за наука дори през далечната 2020 г. С характерната си историческа проникновеност и икономическа грамотност той предрича криза до тогава и невъзможност за изпълнение на плана. Министърът, който трябва да скочи, да удари шапката си в земята, да защити науката и да поиска 3% (и даже 4%, както във Финландия), да заплаши с оставка, ако искането му не бъде прието и т.н., казва наистина "не“. Но не в посоката, която изисква ресорът му. Вместо увеличение, той пледира за намаляване на тази сума до 0.6%, цитирайки изключително икономически и културоведски доводи, с които засенчва присъстващите финансисти и дори експертите на Уол Стрийт“, коментират младите учени.

Те настояват процентът, който се отделя за наука и иновации да е 3, а Игнатов да бъде назначен на нова длъжност - министър на финансите.

Споделяне

Още по темата

Още от България