Млади учени протестираха срещу държавата - скръндза

Млади учени от БАН и от различни висши училища протестираха пред парламента във вторник с искане за радикална промяна на държавната политика в образованието. Поради държавната “скръндзавина” науката ще изчезне, няма да има технологии дори за чекрък, а невежеството и равнодушието ще висят като примка на врата на народа, заявиха протестиращите.

Те обиколиха 3 пъти сградата на Народното събрание, като на всеки неин ъгъл спираха и изричаха "Молитва за депутатина" със следния текст: "Боже, дай на депутатите сърце и разум, и мъдрост да мислят за бъдещото и за народа си". Младите хора носеха на вратовете си примки с надписи: Невежество","Апатия" и "Бездуховност".

В отворено писмо до председателя на парламента Георги Пирински и шефа на образователната комисия в НС Лютви Местан те настояват и за издигане на образованието и науката като главен приоритет в развитието на страната. Това включва изпълнение на договорените ангажименти за наука и провеждане на политика, която стимулира финансирането на научни изследвания от бизнеса. Настоява се изпълнение на ангажиментите от Лисабонската стратегия на ЕС, която предвижда поетапно увеличение с до 3% от БВП на парите за наука до 2010 г.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?