Младите британци искат страната им да остане в ЕС

Младите британци искат страната им да остане в ЕС

Младите британци са значително по-проевропейски настроени, отколкото възрастните поколения, и се опасяват, че ако страната им напусне  Европейския съюз, това ще се отрази зле на възможностите им за работа и в страната, и на континента, пише в понеделник британският вестник "Индипендънт", като се позовава на социологическо изследване.

В британското общество се е отворила "поколенческа пропаст" в отношението към Европа. Младите хора, които са израснали с възможността за свободно движение, не искат да се отказват от правото си на професионална реализация и в други държави членки на ЕС, отбелязва "Индипендънт", цитиран от БТА.

Социологическото проучване е извършено от центъра Ай Си Ем рисърч за мозъчния тръст "Британско бъдеще" и ще бъде публикувано тази седмица. В него се констатира, че 41 процента от британците между 18 и 24-годишна възраст или твърдо подкрепят членството в ЕС, или клонят към такава подкрепа. Срещу членството се обявяват 32 процента от анкетираните от тази възрастова група.

При хората над 65-годишна възраст обаче се оформя сериозно мнозинство срещу ЕС, а подкрепа за съюза декларират едва 25 процента от по-възрастните британци.

Младите хора също така са по-обезпокоени от агресивния език на политиците по отношение на мигрантите от Източна Европа. Те са на мнение, че реакцията на Лондон към миграцията от ЕС не бива да е дискриминираща към новопристигналите. Данните излизат две седмици преди да изтече срокът на ограниченията  за румънци и българи да работят във Великобритания.

Заради потенциалния наплив на хиляди мигранти от двете страни след 1 януари темата за мястото на Обединеното кралство в Европа може да стане основна политическа тема във Великобритания, отбелязва "Индипендънт".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?