Младите лекари ще могат да специализират в повече болници

Младите лекари ще могат да специализират в повече болници

Процедурата за придобиване на специалност за лекарите ще бъде облекчена с промени в наредбата на здравното министерство за специализациите, обяви в петък здравният министър Петър Москов.

Освен това с промени в медицинските стандарти част от болниците ще бъдат задължени да назначават определен брой специализанти, за да сключат договор със здравната каса.

Като основно преимущество на новата система Москов посочи това, че младите лекари ще могат да специализират близо до родните си места, а не само в университетските градове.

"Нещата са следните - завършвам и намирам възможността да бъда назначен на трудов договор в една от многото болници, които отговарят на критериите за това да бъдат база за обучение. И в определен период от годината получавам своето теоретично обучение в специализираните университети, там, където се водят теоретичните ни курсове. След минимума време, който се изисква за завършване на специализация – 4 или 5 години, и получено количество модули, по които съм получил познания, аз, заедно с прекия си практически ръководител на специализацията, който се явява заедно с мен на изпит, държавен изпит и аз получавам специалността си", обясни Москов.

"Около 3400 души, които са в заварено положение , т.е. при стария статут на специализация, ще имат тримесечен срок, в който да изберат дали да продължат сегашния си модел на специализация или да преминат и да сключат трудов договор и да продължат специализацията си по новия начин, като цялото преминало обучение досега ще бъде признато, те няма да започват наново", каза още министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България