Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Младите лекари ще специализират на държавна издръжка срещу 3 г. работа у нас

1 коментар
Младите лекари ще специализират на държавна издръжка срещу 3 г. работа у нас

Държавата ще плаща специализациите на младите лекари, но те ще са длъжни да работят 3 години в България, в противен случай ще връщат парите за обучението си. Това предвиждат окончателно приетите и обнародвани в Държавен вестник промени в наредбата на специализациите на здравното министерство.

Идеята на промените е държавата да поеме контрола върху осигуряването на нужните кадри в здравеопазването, тъй като сега няма възможност да въздейства, когато се установи недостиг на определени специалисти.

Досега заплащането за лекарите-специализанти беше за сметка на бюджетите на лечебните заведения и поради финансови трудности много от тях изобщо не обявяват места за специализанти.

Държавата плаща специализацията срещу 3 г. работа у нас

С промените младите лекари, които специализират на държавна издръжка, ще трябва да работят 3 години в избрани от тях лечебни заведения, като ще могат да избират измежду болници, предложени от МЗ. Ведомството от своя страна ще може да включва в списъка лечебни заведения, в които има установен недостиг на определени кадри.

Първоначалното предложение на МЗ беше този срок да е от 3 до 5 години в зависимост от срока на обучението и сложността на специалността, но в последствие заложи по-краткият срок от 3 години за задължителна работа у нас.

В случай че специализант, за когото е изплащана държавна субсидия, не изпълни задължението си да работи 3 години у нас, той дължи обезщетение в размер на изплатената субсидия за срока на неговото обучение. Ако специализантът е отработил част от задължителния тригодишен период, обезщетението се изчислява пропорционално.

От 2 до 3 минимални заплати за специализантите медици

Размерът на месечната субсидия за базите за обучение за всеки специализант в общия случай ще е в размер на две минимални работни заплати. Със заповед здравният министър ще може да определя за някои дефицитни специалности и по-голям размер на месечната субсидия, но не повече от три минимални работни заплати за страната и дължимите осигурителни вноски върху тях.

Така месечното възнаграждение на специализантите ще е поне 1120 лева при сегашния размер на минималната заплата от 560 лева или за дефицитните специалности, в които има недостиг на кадри може да достигне 1680 лева. За специализантите по “Обща медицина“ заплатата не може да бъде по-малка от 1.8 пъти минималния месечен размер на осигурителния доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професии.

Дефицитните специалности ще бъдат определяни въз основа на обобщената информация от анализите на състоянието на специалистите в здравеопазването и информацията за броя на специализантите по съответната специалност съгласно регистъра на специализантите.

Заемането на длъжностите за специализанти вече ще се извършва след провеждане на конкурс по реда на Кодекса на труда. Изключение ще има за специализантите по обща медицина, тъй като задължителният конкурс е допълнително сериозно затруднение. Най-често базите за обучение са индивидуални практики за първична помощ и по-рядко – групови.

5 години срок за вземане на изпит срещу “вечния специализант“

Освен това с промените се въвежда и максимален срок, в който обучението за придобиване на специалност трябва да приключи с успешно полагане на държавния изпит – не повече от 5 години след изтичане на срока за обучение по съответната специалност.

След това обучението за придобиване на специалност ще се прекратява. Така се избягват ситуации, при които специализантите не приключват обучението си и се превръщат във “вечния специализант“.

Когато предложиха промяната от МЗ се мотивираха, че в практиката има случаи на хора, които са специализанти повече от 25 години. В същото време медицинската наука се развива непрекъснато, поради което не може да се гарантира качество на обучение, стартирало преди повече от 10 години и приключващо след големи периоди на нулева ангажираност към обучителния процес. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Естествено
    #1

    Заминават точно специализанти.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.