Младите мечтаят да забогатеят, но не четат

Младите мечтаят да забогатеят, но не четат
Ценностната система на младите хора у нас издига в култ парите и мечтите им са свързани с идеята за забогатяване. В същото време те са силно зависими материално от своите родители. Младите са аполитични, но силно критични към държавата. Интересуват се от музика и филми, но само 23 % четат в момента книга, а 41 % не си спомнят кое е последното заглавие, което са прочели. Това сочат данните от изследване за тенденциите в развитието на младите хора по инициатива на Националната спортна академия (НСА). В проучването са участвали 1000 души на възраст между 18 и 30 години.

Данните сочат, че 21 % от младежите няма да работят, ако имат достатъчно пари, а 67 % биха работили, дори и да имат достатъчно средства. 69 % предпочитат да изберат платена пред интересна работа, а 20 % биха избрали по-интересна работа с по-ниско заплащане. 27% посочват, че безработицата е мотив за тях да напуснат България, а 15% биха емигрирали заради по-високия стандарт на живот в Европа.

55 на сто от анкетираните младежи казват, че не се интересуват от политика. Малко над 30 % понякога слушат новини, само 6 % се интересуват активно от политическите процеси у нас. В същото време младежите са силно критични към държавата и 78 % от анкетираните посочват, че тя не се грижи достатъчно за тях. 70 на сто смятат, че в страната ни няма равнопоставеност пред закона. 60 % посочват, че в България личната инициатива не се стимулира.

Повече от половината младежи нямат мнение за комунистическото управление в страната в периода 1944 г.-1989 г. Около 16% смятат, че постиженията на държавата през този период са били повече, въпреки че е имало грешки. 18% изказват мнение, че е имало и добри, и лоши страни. Приблизително пет на сто споделят виждането, че дори и да са били постигнати успехи, загубеното за страната е било повече. Около 3% посочват, че това са "напълно загубени и тежки" 45 години.

По отношение на изкуството най-предпочитана е музиката. Една трета от анкетираните слушат музика, 20% са любителите на киното, като половината гледат основно американски филми. 23 % четат в момента книга, 41 % не си спомнят коя е последната книга, която са прочели. 19 % от анкетираните често спортуват, като авторите на изследването посочват, че по отношение на спорта има поляризиране на нагласите. Младите или превръщат спорта в мания или изобщо не спортуват. Най-разпространеният спорт сред младежите е футболът (15 % играят), 10 % ходят на фитнес, 7 % тичат.

Политологът проф. Петър-Емил Митев коментира, че децата на емигрантите са станали изразител на неформалния протест, което е създало спонтанни младежки групи, слушащи западна музика и формиращи субкултура, която е по-близка до западната. В същото време 20-годишен компютърен специалист, участвал в анкетите, заявява, че “Само чалгата е на ниво“.

Възприятието на младите за собственото им поведение е свързано със свободата, но и с разхайтеността и свободията.

Младите предпочитат да живеят на семейни начала. Единственото желание за брак сред момичетата е да се видят като булки. “Бракът изглежда като един от най-страшните кошмари за младите“, заявява участник в анкетите.

Изследването показва, че младите у нас продължават да живеят в дома на родителите си до късно. “У нас младите хора са психологически освободени, но остават материалните форми на зависимост от родителите“, коментира Петър-Емил Митев.

Споделяне

Още от България