Млечна фирма вложи милион лева в нова производствена линия

Млечна фирма вложи милион лева в нова производствена линия

Над половин милион евро е вложила пловдивската фирма "Димитър Маджаров" в изцяло нова линия на производство на прясно мляко, съобщиха от компанията, в чийто асортимент досега липсваше само този подукт.

Инвестицията е за инсталация за ледена вода за охлаждане на млякото и автоматизирана българска линия за бутилиране на млякото. Шестдесет процента от вложенията са собствени средства, а останалите – субсидия по европейска програма за развитие на селските райони.

Инвестицията в новата линия продукти е направена въпреки сериозните последствия от коронавируса за отрасъла, където се конкурират над 200 мандри, а хотели, ресторанти и кафенета за известно време затвориха врати. Млечните продукти са втората най-голяма категория в хранителната индустрия у нас, след сектора за производство на хляб и тестени изделия, и от "Димитър Маджаров" проучват цели две години потребителскита вкусове, да направят тестове и да организират процеса на производство.

В резултат на пазара са четири вида прясно мляко: краве прясно мляко с масленост от 3.6%, 2.00%, 4.5%, и био прясно мляко с 3.7% масленост. Производителността е пет хиляди литра на час.

Суровината за всички пресни млека на "Димитър Маджаров" е 100% българска, само от първа категория сурово мляко. Технологията е класическа пастьоризация (на температура 95-98 С), при която се унищожават само патогените и се запазват полезните качества на млякото. Не се добавят никакви изкуствени протеини, сухи или кондензирани млека и консерванти, посочва дружеството. Прясното мляко има аромат на домашно. Произвежда се при изключителна хигиена, за да се избегне и най-малкият риск от замърсяване. В новото био прясно мляко пък се влага българско мляко от контролирана ферма, където животните се хранят на свободна паша поне 9 месеца годишно в екологично чист район. Прясното мляко е без консерванти и може да се заквасва с българска закваска от кисело мляко по БДС стандарт.

"Димитър Маджаров-2" е създадена през 1991 г. Компанията има две подразделения – за производство на колбаси и месни деликатеси, и за млечни продукти, приготвени по традиционни рецепти. Млекопреработвателното предприятие в гр. Стамболийски е с дневен капацитет до 80 тона свежо българско мляко. Фирмата е сертифицирана по международния стандарт ISO 9001:2008 за управление на качеството, по международния стандарт за храни IFS, по БДС стандарт, както и по стандарта за биохрани.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?