Млечни фирми глобени със 102 хил. лв. за нелоялна конкуренция

Млечни фирми глобени със 102 хил. лв. за нелоялна конкуренция

Комисията за защита на конкуренцията глоби "Бул Милк" ЕООД с две санкции от по 42 220 лв., както и "Млечна промишленост Хасково" с 16 290 лв. Комисията установи също, че "БМК Холдинг" ЕАД е увредила доброто име на конкурент и ѝ наложи санкция от 2130 лв.

КЗК постанови незабавно прекратяване на нарушенията, съобщиха от антимонополния орган във вторник.

Производството е образувано по молба на "Булмилк Тонус" ООД, регистрирано през 2000 г. като "Булмилк" ООД с основен предмет на дейност производство и търговия с млечни продукти. От 2001 г. предприятието предлага продукцията си с един и същ външен вид в региона на Югоизточна България – кисело мляко "Тонус".

Разследването установило, че от края на януари "Бул Милк" ЕООД произвежда, а "Млечна Промишленост Хасково" ЕООД разпространява на същия географски пазар кисело мляко с външен вид, идентичен с утвърдената опаковка на молителя и регистрираната от него комбинирана марка.

На второ място комисията установи увреждане интересите на "Булмилк" ООД в резултат на имитация на фирменото му наименование от страна на "Бул Милк" ЕООД, което започва да оперира на същия пазар 4 г. по-късно. С цел разграничаване от своя конкурент дружеството молител е принудено да промени фирменото си наименование на "Булмилк Тонус" ООД през февруари т.г.

Като трето нарушение на Закона на конкуренцията КЗК определя поведението на "БМК Холдинг" ЕАД.

В началото на месец февруари 2010 г. "БМК Холдинг" изпраща циркулярно писмо до своите дистрибутори с апел към търговците да преустановят продажбите на млечни продукти "Тонус", произведени от "Булмилк Тонус", с. Конуш, тъй като нарушават интересите на "БМК Холдинг" като лицензополучател на марка "Тонус". "БМК" е заплашвало дистрибуторите на "Булмилк Тонус" с административни процедури и изземване на стока.

Комисията счита, че поведението на ответните дружества, целящо реализиране на пазарно преимущество с изключително некоректни методи спрямо вече наложил се конкурент, представлява грубо нарушение на добросъвестната търговска практика.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?