Според прогнозите на Мирослав Найденов

Млечни и месни продукти ще поскъпнат заради лоша царевична реколта

Задържането на цените в хипермаркетите ще съживи потреблението, смята агроминистърът

Мирослав Найденов

Тазгодишната реколта от царевица се очаква да е с 40 процента по-лоша в сравнение с 2011 г. и това се очаква да оскъпи фуражите, което от своя страна да повлече цените на млечните и месните продукти. Това коментира във вторник министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който провери състоянието на царевични ниви край Раковски.

Според прогнозите на министъра добивът на една от основните суровина за производство на фуражи ще е около 1.2 млн. тона при миналогодишни количества от 2 млн. т. Тъй като тенденцията за слаба реколта на тази култура е в световен мащаб, цените на царевицата ще се повишат, което неминуемо ще доведе до поскъпване на фуражите, каза Найденов.

 

Към това се прибавя и прогнозата за по-ниска реколта от слънчоглед, направена от агроминистъра миналата седмица, което също ще се отрази сериозно върху цените на фуражите. Тяхното поскъпване и свитото потребление на пазара ще поставят фермерите у нас под огромна преса, допълни той и обеща допълнителни помощи за животновъдите.

 

Проблем са и множеството пропаднали площи с царевица, предстоят огледи на терените съвместно с представители на браншовите организации, за да се задейства европейският регламент за обезщетяване на зърнопроизводителите с до 80 % от претърпените от тях загуби.

 

Найденов коментира по-рано през деня и това, че цените на основни хранителни стоки у нас продължават да поскъпват, въпреки обявеното преди десетина дни намерение на няколко от търговските вериги у нас да задържат цените на десет български хранителни продукта на сегашните им нива за три месеца. Министърът, който сам обяви постигнатото споразумение с хипермаркетите и отнесе критиките за "замразяването на цените "както на бизнеса, така и част от политическите партии,, сега коментира, че че "ние никога не сме имали амбиция като кабинет, като екип по някакъв начин да влияем цените".

 

ените не трябва да слушат министъра, цените слушат единствено и само пазара", каза пред Нова телевизия Найденов. той отново обясни, че всъщност нямало замразяване на цените, а само по-продължителна "промоция" и "опитахме се да направим нещо в тази тревога, защото факт е, че последните дни цените полудяха, и то в световен мащаб, на основните суровини".

 

"Всъщност виждаме какво се случва с цената на пшеницата, цената на царевицата, тревожните данни, които идват и от Русия, и от Съединените американски щати, това са най-големите производители в света. И тъй като в България сме свикнали да следваме новините, ние в случая предвиждаме какво ще се случи и опитахме да дадем на най-бедните хора в България, това са нашите пенсионери, безработните, хората в неравностойно положение, тези с ниски доходи, доходи, които на прага на оцеляването, да им дадем определена сигурност, и то по отношение на 10 продукта, които те слагат ежедневно на трапезата си и без които не могат да минат", заяви министърът на земеделието..

 

Той допълни, че би се съгласил с критиките, че правителството създава на практика картел "и аз също ще го говоря, ако е така, ако има официално споразумение".

 

"Първо, няма споразумение. Второ, ние не сме коментирали конкретни цени. Ние водихме един откровен разговор с тях, защото те всъщност също разчитат по някакъв начин на увеличаване на потреблението. Най-големият бич и за веригите, и за преработвателите и производителите в момента е свитото до минимум потребление", каза Найденов и обясни, че надеждите са задържането на цените да даде сигурност на производителите и социално слабите потребители, които да се успокоят и да започнат да пазаруват. Според него "промоциите" в големите вериги, не ощетяват малките квартални магазинчета, защото в някои от тях цените били по-ниски от тези в хипермаркетите. "Те са по-флексибилни, могат да реагират, те имат директни доставчици, не минават през, така, посредници в пазара. Не е проблем за малките магазини. Вижте, ако се повиши като цяло потреблението, то ще бъде добре за всички", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?