Млечните марки да се обвържат със стандарти

Млечните марки да се обвържат със стандарти

При регистрацията на определена търговска марка млечен продукт да се залагат минимални стандарти, предложиха във вторник представителите на млекопреработвателния бранш по време на разговор с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Те поискаха подопечното му ведомство също да оказва контрол върху суровината и производните ѝ стоки, съобщи Димитров след срещата с Асоциацията на млекопреработвателите в България и Националната асоциация на млекопроизводителите.  Те са обсъдили проблемите в бранша, ценовата политика на производители и търговци в тази  област.

Браншовиците посочихи, че повишените цени на млечните продукти не са резултат от спекула, а заради двойно поскъпналото сухо мляко, което се използва като основна суровина в производството на стоките. Нереално е да се очаква поевтиняване на млечните продукти, предупреди Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Той посочи, че с настъпването на есенния сезон ще намалеят количествата сурово мата  суровото мляко, което също ще се отрази върху бранша.

В момента млякото от индивидуални производители се изкупува от 0,45 до 0,50 лева за литър в различните региони на страната. Млякото от ферми се изкупува 0,55 до 0,65 лева, като това са базови цени и те могат да достигнат до 0,75 лева.

Други фактори, които се отразяват зле на отрасъла, са недостигът на работна ръка и сивият сектор, който достига до 60 на сто.

Разговарящите страни са се споразумели до месец да подготвят предложения за промени в държавната политика в сектора и за промени в действащите закони, за да може държавата да се намесва по-активно в борбата срещу спекулата и сивия сектор.

Млекопреработвателите са поискали да се въведат диференцирани ставки от ДДС, за да може да се борят със сивата икономика, но министърът им обяснил, че това не може да стане.

Споделяне

Още от Бизнес