Мляко “Радея“ спряно от производство заради неверен етикет

Заради несъответствие между етикета и съдържанието на “Радея мляко“ продуктът е спрян временно от производство, съобщиха от Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) в понеделник

"Радея мляко" UHT се произвежда от "Българско сирене" ООД, гр. Хасково, и проверка на регионалната ветеринарна служба открила, че продуктът съдържа растителни мазнини, които коректно е отразено в етикета, но според регламент на ЕС не може такива мазнини да се влагат в стока, носеща наименованието “мляко“. При сегашното положение продуктът би трябвало да се обозначава като "млечен продукт краве прясно мляко".

Според ветеринарите допуснатото несъответствие води до заблуда на потребителите за съдържанието на продукта.

Наличните в предприятието два тона от произведеното "Радея мляко" са поставени под възбрана. Ветеринарните инспектори са разпоредили количествата в търговската мрежа да бъдат изтеглени, за да се предотврати по-нататъшна заблуда на потребителите за съдържанието на продукта. Производството и пускането му на пазара може да бъде възобновено след поставяне на етикет, съответстващ на неговото съдържание.

На производителя е съставен акт по Закона за храните, според който "етикетирането, представянето и рекламирането на материали и предмети, предназначени за контакт с храни, не трябва да заблуждават потребителите". Санкцията при първо нарушение за юридическо лице е на стойност между 500 и 1000 лв.

Споделяне

Още от Бизнес