Млякото в Сърбия се оказа безопасно

Министърът на земеделието на Сърбия  Горан Кнежевич заяви, че всички млека  в магазините в Сърбия са напълно безопасни, а аферата с афлатоксините е предизвикана, за да се нанесе вреда  на местните животновъди и производители в Сърбия и да се внесе  генетично модифицирана храна, пише белградският вестник "Данас", цитиран във вторник от БТА.

В интервю за вестник "Вечерне новости" пък Кнежевич обвини Демократическата партия, че докато е била на власт, е водила  грешна  селскостопанска политика и е направила "напълно некадърна  система за безопасност на храните".  Това бе политика, която трябваше да постави на колене сръбското земеделие и сега това се вижда по-ясно отвсякога, заявил Кнежевич.

Той обяснява, че изтегленото от пазара мляко не е нито отровно, нито канцерогенно, и е "съвсем същото, каквото сме пили преди три или тринадесет години", но не е ясно дали е в рамките на предписанията, които е наложило на производителите министерството на земеделието през 2011г., докато то е било ръководено от ГМО-лобисти, пише "Данас".

Вестниците отбелязват, че  стотици производители на мляко от Войводина, някои от които пристигнали с трактори, са протестирали пред правителството на автономната област Войводина срещу "изкуствено  предизвиканата афера с млякото".

Огорчените производители изхвърлили неколкостотин литра мляко, които донесли от своите ферми, и отхвърлили призива на областния секретар за земеделие Мирослав Васин за разговор в правителството на Войводина, пише вестник  "Политика".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани