Мним терорист хвърли в паника белгийските власти

Мним терорист хвърли в паника белгийските власти

Мним терорист, опасан с колан, наподобяващ бомба, но пълен със сол и бисквити, хвърли в паника властите в Брюксел във вторник.

Белгийската прокуратура разпространи официално изявление, с което внесе разяснения по днешния инцидент на централната търговска улица в Брюксел.

Според изявлението в 5.30 ч. тази сутрин мъж се е обадил в полицията, за да съобщи, че е бил отвлечен и оставен на посочената улица, след като бил опасан с колан бомба.

Пристигналите на място полицаи и сапьори установили, че мъжът наистина носи колан, който наподобява взривно устройство. Мъжът твърдял, че коланът може да бъде задействан от разстояние. При последвалата проверка било установено, че коланът е пълен със сол и бисквити.

Мъжът дал точно описание на автомобила, с който бил докаран до мястото. В района полицията действително открила такъв автомобил, а собственикът на превозното средство се издирва.

Мъжът с колана е на 26 години и е известен на властите с това, че е психически неуравновесен. Преди две години той сам потърсил полицията, за да съобщи, че го уговарят да замине за Сирия. Белгийският министър на правосъдието не изключи мъжът да е свързан с "Ислямска държава".

Индицентът стана повод за свикване на заседание на националния кризисен център. Първоначално премиерът Шарл Мишел определи случая като "много сериозен", а по-късно заяви, че терористичната заплаха над Белгия "вече не е непосредствена".

Белгийски медии съобщават, че трима от задържаните през почивните дни 40 души в националната антитерористична операция са подготвяли атентат в района на отцепената днес улица, както и в другата голяма търговска зона на Брюксел - авеню "Луиз". Това ставало ясно от подслушани разговори между уличените, които са роднини на двамата братя, самовзривили се при атентатите в белгийската столица на 22 март.

Споделяне

Още от Европа