"Мними" фермери и чиновници са разследвани за точене на евросубсидии през пасища

"Мними" фермери и чиновници са разследвани за точене на евросубсидии през пасища

Специализирана прокуратура е образувала досъдебно производство за незаконно получаване на средства от фондове на ЕС, основно по мерки на Държавен фонд "Земеделие". В хода на разследване срещу организирана престъпна група в четвъртък са извършени 18 претърсвания и изземвания в различни имоти в София, а също общините Годеч и Костинброд, съобщиха от държавното обвинение.

Става дума за служебни помещения в община Годеч, а също така и в Областната дирекция по безопасност на храните в София област. При претърсванията са иззети множество книжа, документи и парични суми.

Има задържани лица за срок от 24 часа.

Източници на Mediapool посочиха, че се проверява потенциална схема за източване на евросубсидии за земя чрез стопанисване на пасища. Сред задържаните има служители на Областната дирекция по безопасност на храните - София област, твърдят източниците ни.

Официално от Българската агенция за безопасност на храните коментираха, че ще окажат съдействие на компетентните органи, но към този момент друг коментар не могат да дадат.

В съобщението на прокуратурата не се казва колко пари са източени по схемата.

Проверките в Годеч са правени, защото Законът за собствеността и ползването на земеделските земи изисква общините да могат да отдават свои пасища само на животновъди, които доказано отглеждат животни, но не и на хора без животни или незанимаващи се официално със земеделие.

Подпомагането за тази дейност е около 20 лева за всеки декар и се дава за косене на тревата и осъществяване на паша на пасищата по евросхемата за директни субсидии за земя.

Ветеринарните служители от дирекцията по храните София-област осъществяват контрол над животни чрез ушните марки, които са регистрирани в специализираната им системата Вет Ис.

По информация на Mediapool се разследва отдаване на пасища от община Годеч, но самият кмет не е сред арестуваните. Няма арестувани служители на държавен фонд "Земеделие".

Още през август миналата година Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна асоциация, обяви, че "виртуални" животни, които на хартия са в регистрите на земеделското министерство, но реално ги няма във фермите, източват десетки милиони субсидии от ЕС и националната хазн.

"Само при овцете и козите има между 100 000 - 120 000 виртуални животни, с които на година се източват около 20 млн лева", посочи тогава той. Караколев уточни, че е събрал данните въз основа на информация от стопаните в неговата асоциация. В нея членуват около 2300 овцевъди и козевъди. На практика виртуални се оказват над 10% от овцете и козите в страната, защото общият им брой е 1.4 милиона.

Именно тогава той посочи, че евросубсидии се източват и чрез пасища.

"Колкото повече виртуални животни, притежава даден стопани, толкова повече общински пасища получава от общината. А за всеки декар след това получава субсидия от ЕС", каза още Караколев.

В същото време стопаните с истински животни оставали без терени за паша, защото общинският и държавният поземлен фонд се усвоявал под наем от "виртуалните животновъди".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?