Мнимият кардиолог от Стара Загора получи двегодишна условна присъда

Мнимият кардиолог от Стара Загора получи двегодишна условна присъда

Присъда от две години условно с четиригодишен изпитателен срок постанови Районният съд в Стара Загора на доктор Иван Вуцов за използване в кардиологичната му практика на фалшива диплома. Защитата пледира “невинен“ за лекаря и обяви, че ще обжалва присъдата пред Окръжния съд в Стара Загора, съобщи БНР.

Бившия шеф на отделението по инвазивна кардиология в университетската болница "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора д-р Иван Вуцов в продължение на 12 години е практикувал с фалшива диплома.

Вуцов е завършил медицина през 1985 г., а през 1991 г., е придобил специалност "Вътрешни болести". През същата година той е започнал специализация по кардиология, но не е издържал изпитите си . След второто си неуспешно явяване на държавен изпит по специалността през 1996 г. лекарят се снабдил с неистинско свидетелство по кардиология.

Присъдата в четвъртък беше обявена без мотиви, затова прокурорът Надежда Белчева ще реши дали да я протестира след като се запознае с тях.

СГС изпрати на районния съд в Стара Загора копие на фалшивата диплома, която изчезна от папката по делото в Софийския районен съд, и двата протокола от изпитите в Медицинският университет за придобиване на специалността "Кардиология", които доктор Вуцов не е издържал.

Същата присъда със същото обвинение лекарят получи и от районния съд в София, но СГС я върна на първа инстанция.

Пред БНР прокурор Белчева заяви, че по този състав на Наказателния кодекс, съдът не може да  отнеме лекарските права на Вуцов. В същото време две години БЛС и НЗОК бездействат по случая.

Споделяне

Още по темата

Още от България