“Много” и “неприятни” впечатления има Велчев от проверката в главна прокуратура

До края на седмицата ще бъдат обявени резултатите от проверките в Върховната касационна и Върховната административна прокуратура, обяви в сряда главният прокурор Борис Велчев. По думите му те практически вече са приключили, а до петък резултатите от нея ще бъдат публикувани на сайта на прокуратурата.

“Много неща ми направиха впечатление и нито едно не беше приятно”, обяви Велчев.

Той съобщи, че след като излязат резултатите, ще свика провинилите се прокурори и ще обяви дисциплинарните наказания.

Още с встъпването си на поста Велчев обяви, че започва мащабна проверка за дейността на цялата система на прокуратура за последните 5 години. Резултатите от нея трябваше да бъдат публикувани до средата на месец май, но главният прокурор върна доклада поради липса на достатъчно аналитичност.

Велчев съобщи, че до края месеца ще трябва да бъде готова и проверката за дейността на регионалните прокуратури, която се е забавила поради огромния обем на материалите.

“Давам си сметка, че за нея определих нереални срокове”, каза още той.

Според него в този срок трябва да приключи и проверката по случая с прокурора срещу когото са събрани 16 папки, уличаващи в корупция.

В същото време главният прокурор заяви, че се е стигнало до “техническо недоразумение” с министъра на външните работи Ивайло Калфин по въпроса за изграждането на независима служба за борба с корупцията.

Преди заседанието на политическия съвет на коалицията Калфин обяви, че в екшън плана за изпълнение на изискванията на ЕС до октомври ще залегне създаването на служба от 40-50 млади и добри прокурори, които ще се избират от парламента. Същият ден Велчев каза за Mediapool, че не знае за какво става дума.

“Явно не съм би прецизен при разговорите си с Калфин.  Аз по-скоро казах, че службата трябва да бъде с полицейски правомощия, а не с прокурорски”, обясни главният прокурор.  

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?