Много повече руснаци са загинали в Сирия отколкото сочат официалните данни

Много повече руснаци са загинали в Сирия отколкото сочат официалните данни

Руското министерство на отбраната обяви, че в Сирия от началото на тази година в сражения са загинали 10 руски военнослужещи. Независимо разследване на Ройтерс обаче показва, че най-малко 40 руски военни и служители на частни компании, работещи по договор с руската армия, са загинали тази година в Сирия. Това е четири пъти повече в сравнение с данните на министерството на отбраната.

Само през април в Сирия са загинали 21 руснаци. Агенцията публикува имената на повечето от тези 21 загинали, като се позовава на техни роднини, приятели, бивши съученици, местни представители, местни медии и социални медии.

Досега Москва твърдеше, че за последните 15 месеца в Сирия са убити 36 членове на въоръжените сили и на частни фирми, сключили договор с тях. Според данните на Ройтерс само за последните 7 месеца броят на загиналите е по-голям в сравнение с този от руските твърдения.

Истинското ниво на жертвите от руска страна в сирийския конфликт е деликатна тема в една страна, в която медиите представят в положителна светлина руското участие в конфликта и в навечерието на президентските избори догодина, на които се очаква настоящият президент Владимир Путин да победи. Три месеца преди Русия да започне операцията си в Сирия, Путин издаде указ, според който броят на руските военни жертви в мирно време представлява държавна тайна.

Разликата между руските официални данни за жертвите в Сирия и тези от разследването на Ройтерс може и да се дължат на факта, че Русия не признава открито, че частни контрактори се сражават заедно с армията, отбелязва агенцията. Тяхното присъствие в Сирия би означавало, че Москва пренебрегва закона, забраняващ на цивилни да воюват зад граница като наемници.

Споделяне

Още от Свят