Много пуерториканци са ядосани от коментарите на Тръмп за острова им

Доналд Тръмп
Много жители на Пуерто Рико казват, че няма да посрещнат с радост американския президент Доналд Тръмп, който днес ще посети опустошения от буря остров, съобщи Асошиейтед прес.
 
Президентът и първата дама Мелания Тръмп се очаква да прекарат днес малко повече от пет часа на острова, да се срещнат с губернатора , с жители, спасители и американски военни, които помагат за възстановяване на острова. 
 
Пуерториканците обаче бяха ядосани от изказването на Тръмп, в което той нарече "неблагодарници" тези от тях, които разкритикуваха бавната според тях реакция на САЩ след урагана Мария, и от уверенията му, че усилията за възстановяване вървят добре. 
 
"Той е боклук", каза жителка на пуерториканската столица Сан Хуан. Според нея Тръмп "се излага и излага и страната си". Тя заяви, че повечето хора в Пуерто Рико, който е американска територия, са недоволни, че електричеството все още е прекъснато в по-голямата част от острова, училищата и много предприятия са затворени, а на много места извън столицата има недостиг на прясна вода и храна. По думите ѝ обаче дори най-ядосаните едва ли открито ще обидят човека, от когото в крайна сметка зависи да им бъде оказана помощ.
 
Дори тези, които са доволни от американските усилия за оказване на помощ на острова с 3,4 милиона души население, казват, че са възмутени от коментарите на Тръмп в Туитър, че някои пуерториканци били мързеливи и неблагодарни. "Оценяваме помощта, която получаваме, но това, което казва, не е вярно", заяви директорка на частно училище.
 
Губернаторът на острова Рикардо Росейо похвали федералните и щатските власти за предоставената помощ, но отбеляза, че Пуерто Рико отдавна изпитва затруднения заради статута си на територия на САЩ, чиито жители обаче нямат право да гласуват. 
 
"Приканвам всички ви да гледате на пуерториканците като на свои избиратели", каза той. "Мислете за това като за морален императив, защото ние сме граждани на САЩ, но по-важното е, че всички сме равни като човешки същества", заяви губернаторът.
 
Много пуерториканци изразиха съмнение, че посещението на Тръмп може да промени нещо. "Доналд Тръмп не е решението за Пуерто Рико", каза управител на магазин, който заяви, че е ядосан от коментарите на американския президент за Пуерто Рико. "При всички пари, които има, и при цялото му образование той е невеж", каза мъжът. 
 
"Моето мнение е, че той не би трябвало да идва", каза пенсионер, според когото Тръмп не е добре дошъл в Пуерто Рико.
Споделяне

Още от Свят