Много учители в САЩ отказват да се върнат в клас заради коронавируса

Много учители в САЩ отказват да се върнат в клас заради коронавируса

Много учители в САЩ решават да не се връщат в класните стаи заради коронавируса, поради което училищата трескаво се опитват да намерят заместници, а някои занижават необходимите изисквания за преподавателите, предаде Асошиейтед прес.

В няколко щата има рязко увеличение на подаваните от учители молби за пенсиониране или отпуск. Това предизвиква кадрови проблеми на места, които се сблъскваха с недостиг на учители и заместници още преди пандемията да създаде криза в образованието.

Поне в три щата има починали от коронавирус учители от началото на новата учебна година. Не е ясно колко учители в САЩ са се заразили с вируса, но само в Мисисипи има информация за 604 случая сред преподавателите и персонала в училищата.

В случаите, когато учителите са изложени на вируса, те могат да бъдат подложени на натиск да се върнат в класните стаи. Правителството на президента Доналд Тръмп обяви учителите за "работници във важна инфраструктура", което може да позволи те да бъдат изключени от карантинните изисквания.

В Индиана от юли над 600 учители са подали молби за пенсиониране, показват щатски данни.

В окръг Солт Лейк в щата Юта над 80 учители са напуснали или са се пенсионирали по-рано заради опасения, свързани с коронавируса в училищата. Повече от половината са в училищния район "Гренит", където всички оттеглили се учители са били глобени с 1000 долара за това, че не са дали предизвестие от 30 дни.

Ръководители от областта на образованието в щати, сред които Аризона, Канзас, Ню Хемпшър, Пенсилвания и Тексас, казват, че се подготвят за влошаване на недостига на учители заради пандемията.

В опит да запази нивото на преподавателския състав в класните стаи щатът Мисури направи по-лесно да се става заместващ учител, занижавайки изискванията. Айова постъпи по подобен начин, а в Кънектикът студенти са призовавани да поемат функции като заместващи учители.

Споделяне

Още от Свят