Многобройни протести в Чехия срещу премиера Бабиш

Андрей Бабиш
Хиляди чехи излязоха на протести вчера с искане за оставктаа на премиера Андрей Бабиш, който е обект на обвинения от полицията и няма парламентарна подкрепа за своето правителство, съобщи Ройтерс.
 
Близо шест месеца след парламентарните избори, които партията на Бабиш АНО спечели, милиардерът бизнесмен все още не може да намери коалиционни партньори, с които да управлява, и е начело на служебно правителство, след като изгуби вот на доверие през януари.
 
Коалиционните преговори със социалдемократите бяха прекъснати миналата седмица заради несъгласие по разпределението на министерските постове и Бабиш не казва какво смята да предприеме, преди да се срещне с президента Милош Земан.
 
Повечето други партии му обърнаха гръб заради обвиненията срещу него в измама с европейски субсидии за 2 млн. евро преди 10 години. Той отрича да е направил нещо нередно.
 
Няколко хиляди души се събраха вчера на протест на Вацлавския площад в Прага, а около 2000 - в Бърно, втория по големина град в Чехия, според данни на националната информационна агенция ЧТК. 
 
Полицията не даде числа за участниците в протестите, каквито имаше и в други градове на страната. Според демонстрантите човек, срещу когото се отправят криминални обвинения, не следва да бъде начело на правителството.
 
Вчера Бабиш каза пред вестник "Лидове новини", че би приел друга кандидатура за премиер от неговата партия, ако президентът Земан предложи такава, но че не очаква това да се случи.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа