Многохиляден протест в Молдова срещу банкова измама за 1.5 млрд. долара

Многохиляден протест в Молдова срещу банкова измама за 1.5 млрд. долара

Около 10 000 души протестираха в молдовската столица Кишинев срещу изчезването на 1.5 милиарда долара от три банки миналата година. Те поискаха оставките на президента Николае Тимофти и на правителството, предсрочни парламентарни избори, разследване на случая и съдене на виновните, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Част от демонстрантите се опитаха да си пробият път към парламента и влязоха в сблъсъци с полицията. По данни на Ройтерс протестиращите са били над 20 000 души.

Сума, еквивалентна на до 1.5 милиард долара - около една осма от брутния вътрешен продукт на Молдова - изчезна от три банки, изпаднали в несъстоятелност заради комбинация от лоши кредити, размяна на активи и сделки с техни акции.

Според непубликуван парламентарен доклад част от парите са преведени в руски банки. И трите злополучни молдовски банки са собственост на молдовски и руски инвеститори.

Организатор на неделния протест бе неправителствената организация "Достойнство и истина". Нейният лидер Василе Нъстасе обеща гражданско неподчинение от пенеделник. Той призова молдовците да не си плащат сметките за комунални услуги, а работещите в държавните институции - да стачкуват. "Ще блокираме това правителство", обеща Нъстасе.

На два екипа на руската телевизия НТВ бе отказано да влязат в Молдова през последните 24 часа. Те били спрени на летище на Кишинев и качени на обратни полети за Москва с аргумента, че нямат акредитация.


Протести във връзка с голямата банкова измама организират и две проруски опозиционни партии, които също призоваха молдовците да проявят гражданско неподчинение и да не си плащат сметките, докато изчезналите пари не бъдат върнати. В събота те разпънаха около 250 палатки близо до парламента, затваряйки главния булевард в Кишинев. Тази сутрин блокадата бе вдигната.


Протестите в Молдова започнаха на 6 септември и продължават вече пет седмици. Голямата банкова измама подхрани инфлацията в бившата съветска република и опетни имиджа на управляващата проевропейска коалиция.


Загубите бяха покрити от държавните резерви на Молдова, която е една от най-бедните държави в Европа. Измамата отслаби националната валута, което предизвика вдигане на цените.


Това доведе до спадане на и без това ниския жизнен стандарт и последвалото обществено недоволство принуди управителя на централната банка да подаде оставка. Президентът и правителството обаче отказват да се оттеглят.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа