Многохиляден протест в Москва срещу руската военна намеса в Украйна

Десетки хиляди се събраха на "Марша на мира" в Москва.

Десетки хиляди хора се събраха в центъра на Москва на шествие в подкрепа на мира в Украйна и против участието на Кремъл във войната в източната част на страната. Шествието, организирано в неделя от опозиционни партии и неправителствени организации, бе разрешено от кметството в Москва.

В декларация на сайта на организаторите, подписана от руски интелектуалци, се призовава за извеждане на руските военни части от украинска територия, за разследване на фактите за оказвана принуда от страна на властите върху руски военнослужещи да се включат в бойните действия в Югоизточна Украйна и за спиране на търговската и газовата война срещу Киев.

Известната руска писателка Людмила Улицкая заяви по повод протеста: "Ще се включа в марша на мира, не защото съм толкова силна, а точно обратното, защото съм слаба и страхлива и много се страхувам за децата ни. Ако не излезем на протеста, за да спрем това безобразие, много от тях може да загинат в огъня на войната".

Демонстрантите, сред които има известни лица от опозицията, носеха руски и украински знамена. Те преминаха по улиците на столицата, скандирайки: "Не на войната в Украйна" и "Стига лъжи от Путин".

Днешната акция е разрешена от властите, каза опозиционният лидер Борис Немцов: "Въпреки че "партията на войната", начело с Путин, като цяло управлява Русия, в нея има разногласия. Има ястреби, които смятат, че трябва да продължим да убиваме нашите братя и сестри, но има и хора, които разбират, че с по-големия брой загинали в конфликта недоволството сред руските граждани и антивоенното движение ще растат".

Руски медии съобщават, че непосредствено до паметника на Пушкин, където е бил началният пункт на протеста, са дошли две групи привърженици на проруските сепаратисти в Украйна – казаци с православни флагове и хора, носещи флага на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР). До стълкновения не се е стигнало.

Първата колона на антивоенния протест е тръгнала в 16.30 ч. местно време от Пушкинския площад. Както отбелязва онлайн изданието на "Ведомости", на участниците е отнело твърде много време, около 40 минути, да минат през металодетекторите. След това милицията е разделила участниците от двете страни на булеварда.

Привържениците на ДНР, отделени от антивоенния протест чрез полицейски кордон, бият барабан и скандират "Фашисти".

Макар да се смята, че руските националисти поддържат анексирането на Крим и са против властите в Украйна, в антивоенния марш са се включили и група националисти, развяващи имперски флагове.

В района на шествието в Москва има засилено полицейско присъствие, включително патрулиращ полицейски хеликоптер.

Паралелна антивоенна акция се провежда и в Санкт Петербург, но неразрешена, тъй като властите там отказаха да я одобрят.

Участниците в петербургския "Марш на мира" са се събрали в 15 ч. до Казанската църква. Според оценки на организаторите в шествието са се включили над хиляда души, няколко от които са били задържани. Сред задържаните има както участници в антивоенната акция, така и хора, дошли да изразят несъгласието си с нея.

Заедно с антивоенния протест в Москва се проведе и контрапротест – пред посолството на САЩ. Там се събраха около 30 души, носещи табели с надписи като: "Обама, долу ръцете от братска Украйна", "САЩ - световен агресор" и "Порошенко работи под диктовката на
американските власти", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Руската полиция е прекратила неразрешената демонстрация. "Тъй като тази акция не беше съгласувана с органите на изпълнителната власт, полицаите казаха на участниците в нея да
се разотидат, което те и направиха", съобщи московската полиция.

Протестиращите заявиха, че са били заблудени от организаторите на днешната опозиционна проява - те ги поканили на "Марш на мира" (в Украйна), а всъщност той щял да бъде "Марш
на предателите".

Предишна многохилядна антивоенна акция се проведе през март в Москва, когато хората протестираха срещу руската намеса в Украйна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?