Многохилядна демонстрация в Истанбул за годишнината от убийството на Хрант Динк

Над десет хиляди демонстранти отбелязаха в Истанбул петата годишнина от убийството на турския журналист от арменски произход Хрант Динк, предаде Асошиейтед прес. Правозащитници оставиха червени карамфили на мястото, където бе застрелян Динк пред редакцията на ръководения от него турско-арменски вестник "Агос". Много демонстранти носеха черни плакати с лозунги "Всички сме Хрант, всички сме арменци".

Хиляди демонстранти участваха в мълчаливия поход за справедливост -  призив, споделян също от турските лидери и от водещи бизнесмени, които изразиха безпокойство във връзка с присъдата, произнесена тази седмица от турски съд по делото за убийството на Динк, отбелязва АП.

Съдът осъди на доживотен затвор при строг тъмничен режим турчина Ясин Хаял за убийството Динк. Съдиите постановиха, че Хаял е виновен за "подстрекаване към извършването на убийството". Съдът обаче оправда Хаял и няколко други обвиняеми по делото по обвиненията в действия по нареждане на терористична организация. Това разгневи адвокатите, според които при делото не е била хвърлена светлина върху предполагаеми връзки между заподозрените и представители на държавата.

Турските лидери призоваха за цялостно разследване на убийството на Динк. Адвокатите на Динк посочиха, че ще обжалват присъдата.

Приключването на това дело по прозрачен и справедлив начин съобразно със законите ни е важен тест за нас, каза турският президент Абдуллах Гюл.

Рюштем Ерйълмаз, главен съдия по делото за убийството на Динк, посочи пред турския вестник "Ватан", че дори той не е удовлетворен от присъдата, като призна, че съдът не е огласил твърдения за небрежност или за тайно споразумение между държавата и заподозрените.

Ерйълмаз посочи, че съдиите са били подложени на натиск за по-бързо издаване на присъда по делото, продължило четири години и половина. Той добави, че съдиите не са имали време да прослушат хиляди телефонни разговори, проведени в деня на убийството на мястото на престъплението.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?