Многохилядни протести в европейски столици за защита на работните места

В белгийската столица Брюксел в петък се събраха 50 хиляди демонстранти в подкрепа на правото на труд, според данни на европейски профсъюзи, които организират проявата, предаде АП.

По време на демонстрацията ще бъде отправен призив към европейските ръководители в Брюксел да бъдат взети действени мерки за запазване на работните места в Европа в условията на сегашната финансова и икономическа криза.

Ден по-рано в Мадрид се състоя демонстрация, също организирана от европейски профсъюзи, а през следващите дни подобни прояви са планирани в още две европейски столици.

В знак на солидарност с днешната проява в Белгия общественият транспорт работи с половината си капацитет.

Държавното радио на френски език Ер Те Бе Еф излъчва "минимализирана" програма.

Белгийските профсъюзи обявиха, че са призовали членовете си да участват в европейската профсъюзна демонстрация, но че това не е призив към генерална стачка в Белгия. През последните дни в страната имаше силни протести за запазване на работните места и социалните придобивки на работниците, особено в стоманодобивната компания "Арселор Митал", съобщи БТА.

Според данни на ЕС, безработицата в еврозоната ще скочи до 9.9% тази година и до 11.5% през следващата. Над 8.5 млн. души ще загубят работата си.

В Испания очакват равнището на безработицата да достигнат до 20%, а Франция и Великобритания ще имат по 3 млн. безработни догодина.

Споделяне

Още от Европа