Многонационалната дивизия “Център Юг” в Ирак с нов командващ

Полският генерал Едвард Грушка ще поеме през февруари командването на многонационалната дивизия "Център Юг" в състава на силите на международната коалиция в Ирак, съобщи във вторник министърът на националната отбрана на Полша Радослав Шикорски, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

Грушка ще поеме поста от своя сънародник - генерал-майор Пьотър Червински. Многонационалната дивизия се състои от около 3000 военнослужещи от дванайсет държави и до края на 2005 г. в състава ѝ влизаха и български военнослужещи.

На 29 декември новият полски президент Лех Качински одобри официално продължаването до края на тази година на военната мисия на страната в Ирак. До средата на февруари числеността на контингента ще бъде намалена от 1500 на 900 военнослужещи, съобщи във Варшава Шикорски.

Те ще бъдат разположени в град Дивания, южно от Багдад, където Полша администрира в момента зона с преобладаващо шиитско население. Главни задачи на мисията ще бъдат обучението на иракските сили за сигурност и консултирането на местните власти.

Полша, която е твърд съюзник на Съединените щати в Ирак от самото начало на военната операция по свалянето на режима на Саддам Хюсеин, от март 2003 г. досега даде в Ирак 21 жертви, сред които 17 военнослужещи, припомнят агенциите.

Споделяне

Още от Свят