Многоочакваното смазване на корупцията буди страхове за полицейска държава

Многоочакваното смазване на корупцията буди страхове за полицейска държава

Внимавайте какво си пожелавате, защото може да го получите. Миналата година българите гласуваха мускулестият бивш полицейски началник Бойко Борисов да стане техен премиер. Той им бе обещал, че няма да жали никой и нищо в борбата с организираната престъпност. Със сигурност успя да постигне нещо различно.

Сега новините по телевизията информират за полицейски операции с ярки имена като "Октопод" и арестуването на хора със зловещи прякори като "Трактора". Атмосферата на безнаказаност, която беше превзела България, в общи линии си отиде, пише списание "Икономист".

Бившият премиер Сергей Станишев е обект на две разследвания, включително за загубата на секретни документи. Някои негови бивши министри са разпитвани за корупция, небрежност и злоупотреба с власт. Една от видните "жертви" е бившият министър на отбраната Николай Цонев, който беше арестуван през април. Той беше окован в белезници, докато прокурор крещеше обиди към него. Всички обвиняеми отричат да са извършили нередности и до момента никой не е изправен пред съд, отбелязва в анализа си изданието.

Новият стил със сигурност се харесва на обикновените българи. Твърдолинейният вътрешен министър Цветан Цветанов измести Борисов като най-популярен политик в страната. Но някои се опасяват, че цената на борбата с корупцията може да се окаже лошо управление от друг порядък: все още слабо върховенство на закона и дори завой към нещо като полицейска държава, отбелязва изданието.

Сега службите проверяват всеки, които се кандидатира за висок държавен пост с цел във властта да попадат само хора с чисти ръце. На практика обаче това развързва ръцете на информаторите и на апаратчиците от службите за сигурност.

Мерките за справяне с престъпността парализират и публичната администрация. "Преди администрацията не правеше нищо без подкуп. Сега тя просто не прави нищо", казва директорът за Центъра за либерални стратегии в София Иван Кръстев.

Наред с всичко останало това забавя и вече отчайващо бавното усвояване на средствата от ЕС. Най-голямото предизвикателство е да се пазят пазачите като се създаде строга законова рамка за антикорупционната кампания. Предишните опити за реформиране на разнебитената съдебна система в България в общи линии бяха безплодни. Кучетата пазачи на ЕС, които преди лаеха предупредително, сега изглежда са се отказали. Арестите на знакови фигури са едно, а действителното осъждане на престъпник в навременен и прозрачен процес е съвсем друго. Съдилищата в България продължават да работят отчайващо бавно и когато ги обвиняват за това, съдиите отговарят, че събираните от полицията доказателства издишат. Но когато беше разкрито, че лобист с много връзки е можел на практика да назначава висши съдии, малцина от споменатите бяха принудени да подадат оставка и не беше предприето никакво разследване, отбелязва "Икономист".

Нещо повече, малко от това получава публичното внимание, което заслужава. Повечето големи медии са с неясна собственост, което прави журналистите им уязвими към външен натиск и с незначително влияние. Новините по телевизията може да изглеждат като реклама за гангстерски филм. Но правосъдието и шоубизнесът са две съвсем различни неща.

Споделяне

Още по темата

Още от България