Множество нарушения и в проект "Красива България"

Множество нарушения и в проект "Красива България"

Бюджетът на проект "Красива България" е с дефицит от 7.4 милиона лева, а одитът на програмата е открил множество нарушения. Това съобщи във вторник социалният министър Тотю Младенов.

По думите му бившият управител на "Красива България" Станимир Колев се е разпореждал със средствата безконтролно. В голяма част от случаите решенията за финансиране на проекти са вземани без присъствието на бенефициентите.

Според министъра тези практики са довели до финансиране на проекти, които не отговарят на условията за кандидатстване. Колев е вземал еднолично решение кой проект да бъде финансиран.

"Това е направено умишлено в последните месеци на управлението на предишното правителство", коментира Тотю Младенов.

Като пример за немотивирано харчене той посочи изразходваните 400 000 лв. за реклама. По "Красива България" са финансирани и обекти, които са неизползваеми или имат незначителен социален ефект.

При преобладаващата част от разходите са засечени плащания на цени значително над пазарните, има липси на документация за доставени стоки и услуги. В някои обекти въобще няма наети безработни от бюрата по труда, което е условие за участие на фирми по програмата.

Резултатите от проверките са предадени в прокуратурата и са спрени 15 проекта. "Красива България" се финансира от националния бюджет и се съфинансира от общините.

Споделяне

Още по темата

Още от България